Ni minut ne sme da se izgubi

Izvor: Blic, 23.Jun.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni minut ne sme da se izgubi

Samo sedam dana ostalo je do svečanog otvaranja jubilarne 25. Letnje Univerzijade. Koliko organizatori moraju vredno da rade kako bi nadoknadili protraćeno vreme i kako bi se Srbija i Beograd pokazali u što boljem svetlu, pokazuje radni dan Nebojše Ilića, predsednika Izvršnog komiteta Univerzijade.

Kao i svaki uspešan sportista, tako i nekadašnji veslački as Nebojša Ilić ustaje veoma rano i nakon jutarnjih vežbi odlazi u Veslački savez Srbije, koji smatra drugom kućom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Kancelarija u kojoj se pripremam za naredni dan nalazi se tik uz Adu Ciganliju i pruža mi dodatnu energiju. Gledam podsetnike, izveštaje, planiram sastanke, koji su mnogo efikasniji od dogovora telefonom. Nažalost, više vremena ne mogu da ostavim u Veslačkom savezu i moramo da krenemo, očekuje nas buran dan - najavljuje Nebojša Ilić reporterima „Blica".

Nebojša Ilić nadgleda završne pripreme u halama „Beogradskog sajma"

Sa Ade Ciganlije odlazimo do „Beogradskog sajma". U klimatizovanim halama takmičiće se svakog dana oko 2.000 sportista u šest sportova. Hale Sajma su jedan od ključnih objekata.

- Jesu stigle stolice, da li ih imaš dovoljno? - jedno je od prvih pitanja Šejnu Magliću, menadžeru objekta Sajam.

- Sve je u redu, stolice su stigle. Hala 1 je 95 odsto spremna, postavljene su tribine, dvorana za stoni tenis takođe, jedino su ostali pripremni radovi u Hali 2 za takmičenja u gimnastici - vojnički podnosi izveštaj Maglić.

U hale „Beogradskog sajma" osim 1.800 stolica, 529 stolova, postavljena je i cvetna dekoracija, kako bi delegacije i sportisti bili u što lepšom ambijentu. Za četiri dana sve će biti spremno.

Kontrola restorana za sportiste

Iz hala „Beogradskog sajma" krećemo u Univerzitetsko selo, koje će posetiti Dragan Šutanovac, ministar odbrane. Nebojša Ilić istupa pred oficirski stroj i uvodi Šutanovca u komandni centar. Zajedno obilaze bezbednosni centar MUP-a i prostorije koje su namenjene za pružanje zdravstvene zaštite učesnicima Univerzijade, za šta je zadužena VMA.

- U ovom delu biće smeštena klinika, sa svim ordinacijama. Obezbedili smo veoma dobre uslove za medicinsko osoblje i kad je reč o projektu zdravstvene zaštite, Univerzijada može da počne - objasnio je Ilić.

Nakon obilaska osam specijalističkih službi među kojima su labaratorija, ginekologija, stomatologija, dnevna bolnica i izolator za vanredne situacije, Nebojša Ilić odlazi u zgradu PO2, u kojoj su verski centri. Zajedno sa Draganom Ćurovićem, državnim sekretarom Ministarstva vera obilazi sedam religijskih centara. Svi centri spremni i adaptirani prema zahtevima verskih zajednica. Osim sedam religijskih soba, pravoslavne, katoličke, protestantske, protestantsko-evangelističke, islamske, hindu i jevrejske, sportisti će na raspolaganju imati i dve „tihe sobe" za opuštanje.

- Kad je reč o religijskim centrima, maksimalno smo svima izašli u susret. Želimo da pokažemo da su Srbija i Beograd spremni da ispoštuju sve različosti i da su svi dobrodošli - rekao je Nebojša Ilić.

Jedan od najbitnijih delova organizacije Univerzijade je ishrana. Nebojša Ilić, zajedno sa Zoranom Jovanovićem, direktorom „Univerzijade 2009", odlazi u „Eskpo centar", gde će se hraniti više od deset hiljada gostiju.

- Na zahtev FISU morali smo da dodamo još 200 stolica, pa sada imamo ukupno 2.200 mesta. Bio je veliki izazov spremiti i poslužiti ishranu za ovoliko ljudi po najvišim standardima, a mi smo to za kratak period uspeli - objašnjava Ilić.

Rešavanje problema na izgradnji atletske staze

Najkritičnija stvar u organizaciji su sportski objekti za atletiku. Zbog toga, predsednik Izvršnog komiteta skoro svakodnevno obilazi radove na atletskim stadionima. Međutim, po dolasku na stadion „Crvene zvezde" očekuje ga neprijatno iznenađenje.

- Zbog kiše smo prekinuli posao i ne možemo da nastavimo dok se vreme ne prolepša. Ne znam kako ćemo da stignemo - uzbuđen je jedan od šefova italijanske firme „Mondo" koja izvodi radove.

- Da li je rešenje da dovezemo neke šatore i prekrijemo deo koji postavljate, pa da postepeno pomerate - pitanje je Nebojše Ilića na koje šef gradilišta pozitivno odgovara.

Nakon nekoliko telefonskih poziva, Nebojša Ilić dogovara iznajmljivanje šatora, koji su u roku od dva sata stigli na stadion „Crvene zvezde". Radovi su nastavljeni.

Sa stadiona „Crvene zvezde" ponovo odlazimo u Univerzitetsko selo. Sledi sastanak sa direktorima sportova, objekata, a u kancelariju Ilića redom ulaze zaposleni sa različitim pitanjima. Ilić zajedno sa saradnicom priprema dnevni red sledećeg Organizacionog komiteta, kao i sutrašnje svečano otvaranje Univerzitetskog sela.

- Nakon otvaranja dolaze nam prvi sportisti a posle nam ostaje da zaključimo šta smo uradili i otvorimo Igre - najavljuje Ilić.

Neobična pitanja novinara

Kao predsedniku Izvršnog komiteta, Nebojši Iliću mobilni telefon zvoni u proseku na svakih deset minuta. Ovog puta, u toku obilaska stadiona „Crvena zvezda" pozvala ga je redakcija jednog dnevnog lista. Pitanje je bilo da li će na svečanom otvaranju Srbija biti predstavljena bez Kosova i Metohije.

- To je potpuna glupost. Niko to od nas ne zahteva i za tako nešto još nisam čuo. To su obična nagađanja - odričan je Nebojša Ilić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.