Neverovatna slika u Borči: Zabeleo se kanal!

Izvor: Blic, 26.Mar.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatna slika u Borči: Zabeleo se kanal!

Prethodnog jutra obišli smo kanal u Borči, koji je uz pomoć redovnih akcija građana, danas čist i uredan, prava mala oaza na levoj obali Dunava.

Na "dokovima" Vizelja zatekli smo neverovatan prizor - jato belih labudova od preko 30 parova!

Nikola Stanojević iz Lige za ornitološku akciju Srbije kaže da je toliki broj labudova redovna pojava na kanalima i rekama Srbije, ali, kako se čini, ljudi ranije nisu obraćali pažnju na njih.

- Labud je uobičajena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrsta naše faune i njihov broj je konstantan. Porast broja jedinki je primećen kod populacije koja kod nas zimuje. To je potez na Dunavu od Zemuna prema 25-om maju. Ovoliki broj labudova na kanalima je uobičajen u proleće, pred sezonu parenja. Ubrzo će se razići i početi da zauzimaju teritorije. Labud je dosta netolerantna vrsta i rasteruje konkurenciju i ostale manje vrste, da bi se potom gnezdili u trsci - kaže Nikola.

Ovaj kanal, koji je nekada ličio na ustajalu baru, danas je "uglačana staza" po kojoj treniraju mladi sportisti iz kanu-kajakaškog kluba "BSK - Borča". Oni kažu da su već navikli na labudove i da im oni ni najmanje ne smetaju.

Kanu-kajak klub u Borči proslavile su čuvene kajakašice, sestre Moldovan. U klubu uveliko teku radovi za predstojeću sezonu. Tamo smo zatekli trenera mladih kajakaša Dimitrija Kočinca koji privodi kraju radove na stolariji.

- Kanu-kajak klub u Borči osnovan je davne 1972. godine. Ljuba Cvetković, tadašnji reprezentativac SFRJ u ovom sportu, sa Dorćola je preneo u Borču prvi kanu koji je tada težio i do 40 kila i to na svojim leđima jer nije uspeo da pronađe adekvatan prevoz – priča Kočinac.

- Sada imamo dva hangara i 60 čamaca. Grad Beograd puno nam pomaže. Prošle godine smo od njih dobili sedam novih čamaca. Klub trenutno broji oko 40 članova ali u sezoni on se popne i do 80 aktivnih kajakaša U Beogradu postoji 14 kajak klubova a u Srbiji oko 40. Naš klub trenutno u svojim vitrinama čuva 70 trofeja sa međinarodnih i domaćih takmičenja. Prošle godine smo bili trteći u ekipnoj konkurenciji za seniore i pionire a četvrti u sveukupnom plasmanu - ponosno ističe Kočinac.

Na kraju razgovora podsetio nas je da je ovo olimpijska godina i da su sestre Moldovan izborile olimpijsku normu.

- Klub će svesrdno bodriti sestre Moldovan u pripremama i predstavljanju Srbije u Riju - jasan je Dimitrije Kočinac.

I redakcija Blic-Beograd priključuje se podršci našim olimpijkama. Srećno u Riju!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.