Nema dovoljno čuvara i kamera

Izvor: Blic, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema dovoljno čuvara i kamera

Beograđani koji ostavljaju svoje automobile u javnim garažama obavezno treba da uključe alarm, a ukoliko ga nemaju preporučuje im se da dobro pregledaju da li su sve brave zaključane. Takođe, u kolima ne bi smeli da ostavljaju novac i vredne stvari, jer im niko ne garantuje da njihov automobil neće biti obijen, pa i ukraden.

Kako kažu u JKP „Parking servis" oni ne čuvaju automobile u garažama, jer se ni u jednom sistemu naplate parkiranja po času na svetu vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne obezbeđuju. Zato se preporučuje, da po isteku vremena za parkiranje dobro pregledaju svoj automobil i spolja i iznutra. Ukoliko im je neko „slučajno" napravio ogrebotinu po haubi, probušio gumu ili ne daj bože podmetnuo eksploziv ispod amortizera, kao što se dogodilo pre tri dana u Masarikovoj ulici, odmah moraju slučaj prijaviti dežurnom obezbeđenju koje će pozvati policiju. U garažama postoje kamere, ali slučaj podmetanja bombe pokazuje da njima ne može baš sve da se snimi.

- Ko god uđe ili izađe iz garaže mora biti snimljen. Naši radnici 24 sata obezbeđuju garažu i po dvojica, s vremena na vreme, šetaju po njoj garaže - kaže Branko Arsenijević iz „Parking servisa".

Beograđane nije uplašio slučaj podmetanja plastičnog eksploziva i mnogi su zadovoljni obezbeđenjem u garažama. Ipak, postoje i oni koji misle da bi trebalo povećati bezbednost i da bi, pošto plaćaju parking za automobile, za eventualne krađe ipak trebalo neko iz „Parking servisa" da odgovara.

Po rečima nadležnih iz „Parking servisa", svi radnici obezbeđenja prolaze specijalnu obuku. Čuvari svakodnevno imaju zadatak da obilaze garažu.

- Od 2000. godine do danas se radi na unapređenju bezbednosne opreme u javnim garažama i „fast parkovima". Sistem kontrole i obezbeđenja je pojačan ljudstvom iz Udruženja penzionisanih radnika MUP-a - navodi Arsenijević.

Uprkos velikom ulaganju u sistem obezbeđenja, čuvari teško mogu u svakom trenutku da pokriju ceo objekat. I pored toga, u „Parking servisu" kažu da su uspeli da krađe i oštećenja automobila svedu na minimum. Postojeće mere zaštite u javnim garažama i pakriralištima izgleda nisu dovoljne, naročito ako se zna da su javne garaže veoma prometna mesta gde dnevno prođe i po nekoliko hiljada ljudi. Sistemska kontrola pešaka koji ulaze u garažu isključivo zavisi od pažnje radnika na ulazu u garažu, koji na nekoliko monitora posmatraju šta se dešava u objektu.

Saveti za bezbednost

Ne ostavljajte kartice za parking u svojim kolima.

Ne ostavljajte vredne stvari u automobilima.

Prijavite obezbeđenju sve što vam je sumnjivo.

Ne ostavljajte decu i kućne ljubimce u automobilima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.