Neko prasence a neko ćurku!

Izvor: Večernje novosti, 31.Dec.2015, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neko prasence a neko ćurku!

KAKO bi trpeza u novogodišnjoj noći bila bogata, mnoge domaćice su još prošle nedelje "rezervisale" ćurke ili praseću butkicu kod proverenih prodavaca. - Stare mušterije su najviše dolazile ovog vikenda da kažu šta hoće da im ostavimo - priča Duško Janković iz mesare "Slavonac" na Vidikovačkoj pijaci. - I dok se pre uzimalo celo ili po pola praseta, sada mušterije traže najviše butkicu ili plećku. Za pečenje, narudžbine dobijemo dva dana pred doček, pa će danas biti "ludnica". >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Juče sam imao oko 30 narudžbina, a danas ću duplo. Na ovoj pijaci ćurke su mogle da se kupe samo na jednom mestu, i to kod Nenada Petrovića iz sela Milorci kod Uba. Svoje proizvode u prestonicu donosi vikendom, ali će na pijaci biti i ovih dana pošto se sada ćurke najviše traže. Slična situacija je i na Kalenić pijaci, ali i na onoj u Zemunu, samo je prodavaca živine bilo mnogo više. - Najbolje se prodaju ove domaće ćurkice - priča Slavica iz Šapca. - Od tovnih su skuplje za 100 dinara, pa koštaju 600 dinara po kilogramu, ali ljudima to ne smeta. Znaju da su bolje i ukusnije. Najviše ih uzimaju stariji ljudi. Zdravije su od svinjetine, a i jedna je dovoljna ako žive sami. Da se nekada uzimalo i po celo prase, pa se gornja polovina sa glavom pekla za Božić, a druga za Novu godinu, potvrđuje Predrag Đorić, koji 17 godina gazduje u "Neomesu". - Manja je prodaja u odnosu na prošlu godinu. Svi hoće malo mesa, do tri kilograma. Najviše prodajemo plećku sa rebrima ili but sa potrbušinom. Ljudima je lakše da ovako isečeno ispeku u rerni. Oni koji ne žele da se muče, već su za vikend došli da poruče nekoliko kilograma pečenja za doček. NEMA VIŠE "GICE" IZ GEPEKA? SUGRAĐANI koji su želeli svinjsko pečenje na trpezi, ali i da prođu jeftinije, znali su da se trgovci koji prodaju prasiće na crno, najpre mogu naći na Kalenić pijaci i u ulicama u njenoj blizini. Međutim, "prasića iz gepeka" više nema, tvrde prodavci, ali i oni koji svakodnevno pazare. ZA JAGNjETINU DO 1.500 DINARA KILOGRAM tovne ćurke je 500, a domaće 600 dinara. Svinjsko meso je oko 380 dinara po kilogramu. Najveća razlika je kod gotovog mesa, pa tako kilogram pečenja na Vidikovačkoj pijaci košta 1.100 dinara, a na Kalenić pijaci i onoj u Zemunu 750 dinara. Jagnjeće pečenje je 1.500 dinara po kilogramu.

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.