Neizvesno održavanje 53. Oktobarskog salona

Izvor: Studio B, 20.Sep.2012, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno održavanje 53. Oktobarskog salona

Iako su ostala još samo dva dana do otvaranja 53. Beogradskog oktobarskog salona, i dalje je neizvesno da li će u subotu 22. septembra najveća međunarodna izložba savremene umetnosti u Srbiji, uopšte biti otvorena.

I iako je u bivšoj zgradi Geozavoda deo izložbe već postavljen, a ostalo se privodi kraju, još se čeka na izveštaj protivpožarne komisije da li je zgrada za publiku bezbedna.

Može li ovaj monumentalni, a istovremeno i najzapušteniji spomenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kulture, koji nije obnavljan još od 1907. godine, kada je izgrađen, da primi 10 hiljada ljudi, koliko inače svake godine posetiOktobarski salon? Još uvek se razmatra da li je zgrada Geozavoda bezbedna. Komisija sektora za vanredne situacije MUP-a ustanovila je da su organizatori uspeli da otklone niz sigurnosnih problema.

- Mia David, direktorka, KCB-a, organizatora Oktobarskog salona - Govorim o protivpožarnim aparatima, panika-rasveti, obeležavanju požarnih puteva, licima koja su sertifikovana, a biće dežurna na izložbi, međutim jasno vam je gde stojimo, da zgrada ima niz drugih problema. U ovom trenutku juče je ekipa ponovo bila, mi čekamo njihov izveštaj i iskreno se nadamo da ćemo dobiti privremenu dozvolu na ovih 6 nedelja.

Kako je koncept ovogodišnjeg salona posvećen zgradi Geozavoda, tj. Beogradske zadruge, alternativne lokacije ne može biti. A ako protivpožarna zaštita Geozavoda dobije zeleno svetlo, imaćemo priliku da vidimo 40 domaćih i inostranih umetnika koji kroz različite medije ukazuju na lepotu, ali i ugroženost tog zdanja.

- Mika Hanula, kustos 53. Oktobarskog salona - Tu su različiti vizuelni načini pričanja priča kroz instalacije, intervencije u prostoru, filmove, slike, o ovoj, istovemeno prelepoj i tužnoj zgradi, kao simbolu modernosti više od 100 godina.

- Branko Dimitrijević, kustos 53. Oktobarskog salona - Zato smo zvali ne samo vizuelne umetnike, već i književnike i pisce, koji rade na knjizi povodom ovog projekta. To nam je bilo zanimljivo, do koje je mere neki prostor fizički prostor, a do koje mere postaje prostor fikcije.

I baš zato što gotovo svaki Beograđanin na pitanje "Koja mu je zgrada u Beogradu najlepša?"- kao iz topa odgovara "Geozavod", a tek mali broj njih imao je priliku da u nju uđe, ovogodišnji Oktobarski salon želi da podigne nivo svesti o zanemarenoj kulturnoj baštini, i nadamo se, od subote 22. septembra, tokom šest nedelja kroz umetnost otkrije šta se krije iza fasade u Karađorđevoj 48.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Neizvesno da li će biti održan 53. Oktobarski salon

Izvor: Danas, 20.Sep.2012

Dan pre otvaranja, još uvek je neizvesno da li će najveća međunarodna izložba savremene umetnosti u Srbiji, ovogodišnji 53. Oktobarski salon, biti održana u bivšoj zgradi Geodetskog zavoda, gde je izložba delom već postavljena, rekli su organizatori na jučerašnjoj konferenciji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.