Neizvesna sudbina galerije Fontana

Izvor: Politika, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna sudbina galerije "Fontana"

Da li će prevladati umetnost ili biznis zavisi samo od odluke "Delte" koja posle kupovine "Ce marketa" raspolaže ovom zgradom u Knez Mihailovoj ulici

Umetnici koji godinama izlažu i prodaju nakit, slike i suvenire u jednoj od prvih beogradskih galerija "Fontana" u Knez Mihailovoj ulici uputili su apel novom vlasniku ove zgrade – kompaniji "Delta" da ne menja namenu ovog prostora.

Na istoj lokaciji galerija radi još od 1966. godine i u njoj je izlagao veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samostalnih umetnika čija egzistencija direktno zavisi od prodaje rukotvorina u gradskim galerijama. Posle privatizacije preduzeća "Ce market" u čijem je vlasništvu uz ogromni broj lokala i poslovnih objekata bila i ova zgrada, raspolaganje prostorom preuzela je "Delta". Ubrzo po dolasku novog gazde, kako ističu umetnici, počele su da stižu i nezvanične informacije da će galerija biti zatvorena. Međutim, kažu, ova kompanija do sada nikada nije javno predočila kakve planove ima sa ovom višespratnicom na jednoj od najekskluzivnijih gradskih lokacija.

– Svesni smo da su promene neminovne, ali bi bilo dobro da galerija "Fontana" ostane turistička tačka Beograda, što ona svakako jeste. Ovo je neka vrsta ljubaznog apela umetnika "Delti" da sačuva ovo mesto koje ima renome i svoje dugogodišnje kupce. Da ne govorimo o stranim posetiocima koji prilikom posete prestonici obavezno svraćaju u ovu galeriju – rekla je Vera Stanarčević, vajar i jedna od umetnica, koja u galeriji izlaže više od 20 godina.

Kako je istakla Stanarčevićeva, preuređenje ovog prostora bio bi dobar poslovni potez, ali pretvaranje svih lokala u centru grada u tipske, ekskluzivne butike na kraju će Beogradu neminovno oduzeti prepoznatljivi šarm. Zbog toga, dodaje, imamo obavezu da sačuvamo ovu galeriju, a to osim građanima dugujemo i mnogim umetnicima koji su svojim radom godinama gradili renome "Fontane", ali i Beograda: Iliji Panduroviću, Voji Petijeviću, Stojanu Milanovu, Antonu Kraljiću, Milovanu Blažiću i mnogim drugim.

U "Delti", gde nam je potvrđeno da je ovu zgradu kompanija preuzela posle privatizacije "Ce marketa", nisu, međutim, imali odgovor kakva će biti dalja sudbina galerije "Fontana".

– Za sada nemamo informacije da li će se menjati namena ovog prostora. Nemamo čak ni nagoveštaj kakvi su dalji planovi, što znači da galerija kao i odeljak za prodaju ekskluzivnije robe i dalje ostaju na ovoj lokaciji – rekli su u informativnoj službi "Delta" holdinga.

I. A.

[objavljeno: 25.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.