Izvor: Politika, 17.Feb.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negde sneg, negde bljuzgavica

I narednih dana ekipe Zimske službe radiće pojačanim kapacitetom. –– Angažovano čak 97 velikih kamiona s raonicima i posipačima, kao i 19 multikara

Radnici „Beograd puta” iskoristili su praznične dane kada, po pravilu, na ulicama nema mnogo vozila, da temeljno očiste sneg sa svih saobraćajnica. Punom parom radile su i ostale komunalne službe, tako da je beli pokrivač uklonjen i sa većine trotoara.

Donedavno su od bljuzgavice po kolovozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << automobili i autobusi iz prigradskih naselja ulazili u centar grada toliko prljavi da im se ni registarske tablice nisu videle. Razlog tome bila je, između ostalog, nedovoljna ažurnost putara. Oni su, naime, samo posuli so po putu, što je dovelo do topljenja snega, a onda se čekao potpuni prestanak padavina da bi se nastavilo s poslom.

– Najpre smo detaljno očistili sve ulice kojima prolaze vozila javnog prevoza, kao i najuže gradsko jezgro. Posle toga počeli smo da uklanjamo sneg i iz sporednih ulica. Tako smo očistili i sva prigradska naselja u kojima je situacija bila kritična, pa sada vozila „Laste” i Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd” nesmetano saobraćaju – istakli su u „Beograd putu”.

U ovom preduzeću tvrde da će i narednih dana ekipe Zimske službe raditi pojačanim kapacitetom. Angažovali su, kažu, čak 97 velikih kamiona s raonicima i posipačima, kao i 19 multikara – najmodernijih vozila za čišćenje snega, dok na regionalnim putevima radi 21 ekipa.

– Sugrađani bi trebalo da znaju da nismo samo mi odgovorni za čišćenje snega. Naša nadležnost završava se na kolovozima, dok su ostala javna preduzeća zadužena za uklanjanje snega sa autobuskih stajališta, stepeništa i iz parkova – objašnjavaju u „Beograd putu” i podsećaju da su i sami građani dužni da očiste trotoare ispred ulaza u zgrade i radnje.

Mnogi od njih to su i učinili. Doduše, dok su čistili pretila je opasnost da im na glavu padne sneg koji se topio sa krovova, ali to ih nije omelo u izvršenju ove obaveze.

– Čišćenje snega je dužnost svih Beograđana. Za one koji to ne čine predviđene su visoke kazne. Tako je za preduzeća i pravna lica propisana kazna od 5.000 do 500.000 dinara, dok kazna za građane iznosi 2.500 dinara – podsećaju iz Gradske uprave.

Pojedine firme su zbog toga angažovale omladinske zadruge da im pošalju studente koji bi za dnevnicu od 1.200 dinara očistili sneg ispred ulaza u objekte. Bilo je, međutim, i onih koji su se oglušili o sve opomene, pa su gradski i opštinski komunalni inspektori bili prinuđeni da pišu kazne. Kako su i pored toga pojedini trotoari uži od pet metara bili pod snegom koji nikako da se istopi, umesto građana u posao su morali da se uključe i radnici „Gradske čistoće”.

– I dalje ćemo raditi punim kapacitetom. Čistićemo sve što je u našoj nadležnosti, ali smo na sebe preuzeli i trotoare koji nisu u našem programu rada. Sneg sa trotoara čistimo mašinama u onim ulicama gde je to moguće, a gde ne možemo da priđemo čistimo ručno – ističu u „Gradskoj čistoći”, koju posle otopljenja čeka dodatni posao – pranje ulica.

N. M.

[objavljeno: 17/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.