Ne davimo Beograd: Obustaviti nelegalnu izgradnju gondole

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Okt.2018, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne davimo Beograd: Obustaviti nelegalnu izgradnju gondole

Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je danas na obustavljanje aktivnosti na sprovođenju projekta gondole Kalemegdan - Ušće, ocenivši da se projekat sprovodi uz "svesno kršenje zakona gradskih vlasti".

Inicijativa je ocenila da je najava izgradnje gondole "jedan u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda", kao i da znači "dalju i nepovratnu devastaciju" beogradskih obala, zaštićenih vizura, parka 'Ušće' i Beogradske tvrđave. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Uz bahato ignorisanje zakona, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda je odobrio, a Skupština grada usvojila Plan detaljne regulacije gondole Kalemegdan - Ušće kojim se legalizuje dalja devastacija Beograda", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je projektom gondole predviđeno da jedna stanica bude ugrađena u zidine Beogradske tvrđave, koja je zaštićeni spomenik kulture od izuzetnog značaja, a da će njeni stubovi visine i do 45 metara nalaziti u zoni zaštićenih gradskih vizura.

Inicijativa dodaje da su pre dva meseca slučaj gondole prijavili Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali da nadležna inspekcija još uvek nije postupila po toj prijavi.

Govoreći o ekonomskoj strani projekta, Inicijativa "Ne davimo Beograd" ocenjuje da će beogradsku gondolu plaćati svi građani Srbije, zato što je od potrebnih 15 miliona evra, "od čega 5 miliona evra iz beogradskog budžeta, a čak 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije".

"Preliminarna finansijska analiza koju je naručilo JP Skijališta Srbije pokazuje da će izgradnja gondole koštati između 17 i 30 miliona evra, da se povrat investicije očekuje u roku od pet ipo do deset godina, i to ukoliko bude moguće da gondola u gradu košave bude operativna punih 330 dana u godini i da se godišnje proda preko 1.8 miliona ulaznica po ceni od čak 450 dinara", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne davimo Beograd: Obustaviti nelegalnu izgradnju gondole, upitna ekonomska isplativost

Izvor: Beta, 09.Okt.2018

Inicijativa "Ne davimo Beograd" pozvala je danas na obustavljanje aktivnosti na sprovodjenju projekta gondole Kalemegdan - Ušće, ocenivši da se projekat sprovodi uz "svesno kršenje zakona gradskih vlasti".Inicijativa je ocenila da je najava izgradnje gondole "jedan u nizu napada gradske vlasti na...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.