Navodnjavanje Grocke do leta 2012.

Izvor: Politika, 15.Feb.2011, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navodnjavanje Grocke do leta 2012.

Gradski čelnici najavili brojne poduhvate podrške poljoprivrednicima, među kojima podizanje hladnjače u Mladenovcu, izgradnju veletržnice, pomoć proizvođačima pri kupovini mašina...

Gročanski poljoprivrednici dobiće sredinom 2012. savremeni sistem za navodnjavanje zasnovan na crpljenju vode iz Dunava, čija će izgradnja početi sredinom ove godine, rekli su gradski čelnici prilikom obilaska domaćinstva Miše Todorovića iz sela Brestovik u ovoj opštini. U čast Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Trifuna, zaštitnika vinogradara, Dragan Đilas, gradonačelnik, i Miroslav Čučković, član Gradskog veća, prisustvovali su sa saradnicima tradicionalnom orezivanju vinove loze i razgovarali sa poljoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja.

– Izvlačićemo vodu iz Dunava i dovoditi je u rezervoar u Pudarcima, gde je najviša kota, odakle će se voda kapilarno spuštati na dobar deo područja Grocke. Projekat se radi na predlog Zaharija Trnavčevića i verovatno je prvi ovakav poduhvat u Srbiji – naveo je Đilas.

Poljoprivreda je, podsetio je on, najveća izvozna grana Beograda, zbog čega će Gradska uprava nastojati da u budućnosti navodnjava celu gročansku opštinu.

– Grad želi i da preuzme kombinat „Voćarske plantaže” u Boleču, po uzoru na Poljoprivrednu korporaciju „Beograd”, kako bi u saradnji sa ovdašnjim poljoprivrednicima bilo omogućeno da se koristi zemljište tog preduzeća – najavio je Đilas.

Cevovod u Grockoj dugačak sedam kilometara sa rezervoarom, kroz koji će dnevno iz Dunava prolaziti 5.000 kubika vode, biće gotov na leto 2012, najavio je Miroslav Čučković.

– Vrednost radova je 3,3 miliona evra, a sistem će moći da pokrije 600 hektara poljoprivrednog zemljišta u Pudarcima, Brestoviku, Begaljici i Grockoj. Svaki domaćin imaće česmu u svom dvorištu odakle će sistemom „kap po kap” snabdevati voćnjake i vinograde. Naknada koju će proizvođači godišnje davati za upotrebu vode biće korišćena za kaskadnu izgradnju sistema za navodnjavanje na drugim parcelama. Voda će biti hemijski ispravna, jer uređaji imaju sklopku za njeno prečišćavanje do tehničkog nivoa – da ne bude za piće, ali da bude zdrava za voćnjake – objasnio je Čučković.

Naredni poduhvati grada u poljoprivredi, dodao je on, biće izgradnja hladnjače u Mladenovcu, za koju će sredstva biti opredeljena naredne godine. Grad će pomoći pojedinačnim proizvođačima i da kupe mašine za pakovanje robe koju plasiraju u hipermarkete, a u ovoj godini počeće izgradnja veletržnice, na kojoj će poljoprivrednici iz svih beogradskih opština iznositi proizvode na tržište. To će podrazumevati i niže cene, pa će koristi imati i stanovnici.

– Kad u centru grada podižemo mostove i gradimo saobraćajnice, značajno je da istovremeno sredstva uložimo i u ove stvari koje će sigurno doneti profit, jer sve što se zaradi od jedne voćke ostaje u Srbiji, za razliku od, na primer, veš-mašina, gde se uveze 80 odsto delova, a aparat se samo sklapa kod nas pa je profit manji – zaključio je Čučković.

D. Bukvić

objavljeno: 15.02.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.