Nautičko selo u blizini Surčina

Izvor: Blic, 03.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nautičko selo u blizini Surčina

Obala reke Save kraj Boljevca u Surčinu uskoro bi mogla da postane omiljeno izletište za ljubitelje rečnog turizma. Ovde je sagrađeno prvo nautičko selo u Srbiji, takozvani Biser. Sa 15 dvokrevetnih splav-kućica, opremljenih sunčanom terasom i kupatilom, „Biser" će svoja vrata za posetioce, posle kratkog zakašnjenja, otvoriti u junu.

Naime, opština Surčin već dve godine radi na stvaranju ove jedinstvene rečne oaze, a otvaranje je bilo planirano za prvi maj, Praznik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rada. Međutim, visoki vodostaj reke Save omeo je radnike u privođenju posla kraju, pa je premijera „Bisera" odložena za oko mesec dana.

Od juna će, najavljuju iz JP za turizam opštine Surčin, svi zainteresovani moći da iznajme splav-kućicu po ceni od 2.500 dinara dnevno.

Reporter „Blica nedelje" se uverio da su kućice sređene po meri zaljubljenika u reku i ovu vrstu turizma uopšte.

U svakoj kućici nalazi se po dva kreveta i jedan pomoćni, ormarić i stočić. U drugu prostoriju smeštena je tuš-kabina i toalet, ali za sada voda još nije priključena. Na spratu kućice nalazi se terasa na kojoj turista može da uživa u suncu ili zabaci štap i peca.

Radnici koje je ekipa „Blica nedelje" zatekla u nautičkom selu obećavaju da će svi radovi na nautičkom selu biti završeni do predviđenog roka.

To je za naš list potvrdila i Marina Popović, direktorka Javnog preduzeća za turizam opštine Surčin.

– Kapacitet sela je 45 osoba, a iznajmljivanje jedne kućice na dan košta 2.500 dinara. Uskoro bi blizu sela trebalo da se izgrade i sportski tereni. Nautičko selo smo predstavili na nedavnom sajmu turizma i već tada je bilo dosta zainteresovanih. Nadamo se da ćemo u selu ugostiti i neke od gostiju predstojeće Univerzijade – kaže za „Blic nedelje" Marina Popović, direktorka JP za turizam opštine Surčin, i dodaje da još jednu čar vikenda na vodi predstavlja i izletište koje čini 12 hektara stare šume, na obali naspram sela.

Međutim, kada je ekipa „Blica nedelje" juče obišla prostor na kome se nalazi ovaj turistički potencijal, i sama se uverila da je ostalo još posla, pre svega na sređivanju razrovane zemlje u blizini šume i čišćenju otpada koji je zajednički problem čitavog priobalja Beograda i okoline.

Opština Surčin je do sada uložila više od 100.000 evra u turizam. Osim nautičkog sela, ova opština može da ponudi još pregršt zanimljivosti za turiste i ljubitelje prirode. I ove godine će biti organizovana krstarenja od Novog Beograda do Jakova i Surčina. Posetioci će imati priliku da obiđu znamenitosti ovog dela grada, poput manastira Fenek, partizanskih zemunica u Bojčinskoj šumi, kao i Slovačke etnokuće.

Potencijal Surčina prepoznala je i Turistička organizacija Beograda, koja će i ove godine podstaći razvoj turizma u ovoj beogradskoj opštini.

Inače, zainteresovani koji početkom juna budu želeli da odsednu u jednoj od ovih kućica mogu da se jave na broj telefona 069/690-690.

Stajkova etnokuća

U blizini nautičkog sela nalazi se srpsko-slovačka etnokuća, takozvana Stajkova kuća. Ljubazni domaćin Đorđe Milovanović Stajkov dočekaće svakog znatiželjnog turistu i pokazati mu na čemu su naše bake spavale, kuvale, šile, šta su nosile" To je u stvari stara kuća u kojoj se Đorđe rodio i koja obiluje i srpskim i slovačkim predmetima i ukrasima. Obilazak „boljevačke sobe s početka 20. veka", kako je domaćin nazvao prostor, počeo je od kuhinje u kojoj je deo predmeta iz Slovačke, deo iz Srbije, a deo zajednički. Odatle nas je poveo u srpsku sobu, gde smo videli šlingeraje, van tepihe, stare šivaće mašine i krevete od slamarice. Preko puta ove nalazi se „slovačka soba", koja izgleda potpuno drugačije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.