Izvor: Politika, 23.Dec.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napastvovana na snegu

Posle silovanja, napadač od žrtve uzeo 1.400 dinara, a potom pobegao

Nepoznati muškarac, star između 30 i 35 godina, u dvorištu vojnog hotela „Dedinje”, silovao je, a potom i opljačkao, dvadesetjednogodišnju M. G. Devojka je, prema nezvaničnim informacijama, išla u posetu momku u vojni internat, kada ju je u Deligradskoj ulici kod broja 40, uz pretnju nožem, napadač bacio u sneg i silovao. Od devojke je, prema istim informacijama, potom uzeo 1.400 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pobegao.

Svima za koje se u toku postupka dokaže da su počinili krivično delo silovanja, u zavisnosti od kvalifikacije dela, preti najmanje dve godine zatvora. Poslednjim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, naime, znatno su pooštrene kazne za ovo krivično delo.

– Kod slučaja silovanja bitna su pravila krivičnog postupka. Veoma je važno da se pravilima krivičnog procesnog zakonodavstva omogući da se žrtva u postupku poštedi raznih reprekusija. Žrtva koja pretrpi silovanje o nemilom događaju mora da govori i po nekoliko puta, u različitim fazama postupka. Svaki put kada žrtva iznova prepričava šta joj se dogodilo doživljava novu psihološku traumu – objašnjava Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Iz straha od lošeg postupanja, prema njegovim rečima, mnoge žrtve ne prijavljuju da su silovane. Zato se brojka onih koji dođu pred sud, mnogo razlikuje od pravog broja silovatelja. Po nekim istraživanjima, navodi naš sagovornik, na jedno prijavljeno silovanje dolazi pet ili šest koja nisu prijavljena. Nasuprot ovome, izvestan procenat prijavljenih silovanja je lažan.

– Sudije, na žalost, i dalje izriču kazne na granici ili ispod zakonskog minimuma. Nije, međutim, svako silovanje isto. Za teži oblik silovanja, kada je tokom prisilnog seksualnog kontakta došlo do povrede, izriču se strože kazne. Navešću primer od pre nekoliko godina kada je lažnom taksisti koji je primao devojke u svoj automobil, a potom ih odvozio na skrovita mesta i silovao, izrečena kazna zatvora od 15 godina, što je bila maksimalna kazna u to vreme – navodi profesor.

Među silovateljima, prema rečima našeg sagovornika, mnogo je povratnika. Tipičan primer je, navodi Škulić, Igor M. koji je posle samo nekoliko dana pošto je izdržao zatvorsku kaznu zbog silovanja, ponovo napao devojku.

M. Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Statistika

Okružni sud u Beogradu, tokom prošle godine, imao je u radu 64 predmeta u vezi sa krivičnim delom silovanja, od kojih je rešeno 13. Godinu dana pre toga, za isto krivično delo bilo je 69 predmeta u radu, dok su rešena 23.

Zanimljivo je da u sudskoj praksi do sada nije zabeležen slučaj da žena odgovara zbog silovanja muškarca.

-----------------------------------------------------------

Kazne

• Ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo te ili njoj bliske osobe, kazniće se zatvorom od tri do 12 godina.

• Ako je nastupila teška povreda osobe prema kojoj je delo izvršeno ili ako je delo izvršeno od strane više osoba ili na naročito svirep i ponižavajući način ili prema maloletniku ili je delo imalo za posledicu trudnoću, kazniće se zatvorom od pet do 15 godina.

• Ako je usled dela nastupila smrt osobe prema kojoj je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom od najmanje deset godina.

[objavljeno: 23/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.