Najskuplje na Bajloniju

Izvor: Press, 16.Avg.2010, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplje na Bajloniju

Kupovina voća i povrća daleko više se isplati na pijacama nego u hipermarketima, a razlika u cenama je i do nekoliko stotina dinara na kupljenih petnaestak proizvoda! Trenutno najskuplja pijaca je Bajlonijeva, a najjeftinija ona u Bloku 44
Najskuplja pijaca u Beogradu, makar ovih dana, jeste Bajloni, dok je najjeftinija ona na Novom Beogradu u Bloku 44. Ipak, kupovina voća i zeleniša daleko više se isplati na pijacama nego u hipermarketima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a razlika u cenama je i do nekoliko stotina dinara na kupljenih petnaestak proizvoda!
I dok prodavci najavljuju čak i skuplju zimnicu nego prethodne godine, Beograđani se već žale da ne mogu da podnesu ni trenutne cene voća i povrća.
„Zdrav život" u Beogradu je mnogo skuplji nego u gradovima u okruženju, ali kako kažu građani, uglavnom se ne odriču nijednog proizvoda, već kupuju manje količine.
I tezge puno koštaju
- U poslednje vreme strašno su skočile cene i mislim da je hrana u Srbiji izuzetno skupa. Sticajem okolnosti dosta putujem po bivšoj Jugoslaviji i tamo su zelene pijace mnogo jeftinije. U Hrvatskoj i Sloveniji su neki proizvodi dosta jeftiniji, ali nije tako dobra ponuda. Dok je zato u Makedoniji zeleniš mnogo kvalitetniji, jeftiniji i prodavci su proizvođači, nema nakupaca - tvrdi biotehnolog Nebojša Devezenski.

Cene od pijace do pijace se razlikuju i zbog toga što zakup tezgi različito košta. Prema rečima nadležnih iz JKP „Gradske pijace", cene se razlikuju u zavisnosti od toga da li se pijaca nalazi u prvoj, drugoj, trećoj ili ekstrazoni. Pijaca Zeleni venac, koja važi za jednu od najskupljih, nalazi se u ekstrazoni i dnevni zakup tezge iznosi 328 dinara.
- Pijace Kalenić, Smederevski đeram, Skadarlija i Palilula nalaze se u prvoj zoni i dnevni zakup tezgi je 223 dinara. Zakupci tezgi u drugoj zoni plaćaju 164 dinara, a u trećoj 141 dinar. Osim dnevne cene, zakupci plaćaju i mesečnu rezervaciju tezgi, takođe rangiranu prema zonama. Ona u prvoj zoni iznosi od 830 do 1.100 dinara, u drugoj od 485 do 830 dinara, a u trećoj zoni je 347 dinara - navode u JKP „Gradske pijace".

Paprena zimnica
Poslednje što je šokiralo Beograđane bile su cene paradajza jednake onima u januaru kada mu nije sezona. Prodavci na pijacama tvrde da je sada država uvezla paradajz i da se zbog toga njegova cena snižava, ali da je realna i dalje 200 dinara. Kažu, opet će skočiti ako ne uvezu nove količine.
- Zimnica će biti skuplja u odnosu na prošlu godinu, jer je paradajz prošle godine u avgustu bio 20-30 dinara po kilogramu, a sada je i do 200. Paprika „ajvarka" je u špicu zimnice bila 50-60, dok je sada čak 120 dinara. Osim vremenskih nepogoda, najveći problem je što uglavnom uvozimo seme iz Holandije. Jedan kilogram semena košta 12.000 evra i kupujemo ga bukvalno na grame. Neverovatno je skupo, jer možemo da ga koristimo samo jednu sezonu i klijavost je u proseku 80 odsto - kaže Zoran Dimitrijević, prodavac na Kalenić pijaci.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.