Najskuplje destinacije, neverovatno ali istinito – najpopularnije

Izvor: Politika, 07.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplje destinacije, neverovatno ali istinito – najpopularnije

Prekookeanske ture su već odavno rasprodate, a slična je i situacija sa najekskluzivnijim zimskim odmaralištima. – Ima onih koji lakše plate odmor na nekom rajskom ostrvu, nego većina „običnih” zimovanje na Divčibarama

Da Srbija ne oskudeva sa ljudima dubljeg džepa pokazuju i podaci turističkih agencija, prema kojima su najskuplja putovanja takoreći potpuno rasprodata. Za one koji ne postavljaju pitanje oko hiljade evra više ili manje, ni Bali, Tajland ili Kuba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu daleko, a na svetsku ekonomsku krizu su, čini se, potpuno imuni.

Broj mesta na turama u krajeve u kojima „sunce večno sija” je ograničen, pa je neophodna rezervacija po nekoliko meseci unapred.

– Daleke destinacije uvek imaju klijentelu i na njih računamo kao na sigurne investicije. U zavisnosti od kvaliteta usluga, prirodno, formiramo i cenu, a početna je 1.690 evra – kaže Nada Matanović, predstavnik za medije agencije „Džoli trevl”.

Turističke agencije su spremne da ugode i najzahtevnijim klijentima, pa tako želje, koje kombinuju najrazličitije oblike luksuza, nisu retkost. U ponudi su egzotične destinacije, zatim svetske metropole, kao i odmor na nekom mirnom mestu, a moguća je i kombinacija svega zajedno, zašto da ne?

Od putovanja samo dobar šoping

– Pravilo po kome ljudima sa mnogo novca uglavnom nedostaje ukusa često se pokaže kao istinito. Tako nam se dešava da primimo klijenta, najčešće ženu, koja od putovanja očekuje samo jedno, a to je dobar šoping. Kada joj predložimo da, ako već ide u Los Anđeles po novu garderobu, pogleda i nešto od znamenitosti tog grada, najčešće nam uputi bled i nezainteresovan pogled. Naravno, ne insistiramo dalje na tome jer su želje imućnih klijenata „svetinja” – priča vlasnica jedne beogradske agencije, dodajući da prestonica prednjači po klijenteli sa specijalnim željama, mada i Vojvodina mnogo ne zaostaje.

Da je Srbija duboko podeljena zemlja govori i činjenica da ima onih koji lakše plate odmor na nekom rajskom ostrvu, nego većina „običnih” zimovanje na Divčibarama. Ipak, i kada je reč o skromnijim varijantama odmora, turistički radnici imaju i te kako razrađenu računicu i strategiju.

Posle telefonskog poziva, odmeren glas automatske sekretarice ljubazno vam daje precizne instrukcije šta bi dalje trebalo da radite. Dok čekate slobodnog operatera slušate daleke zvuke zapljuskivanja mora, kreštanje galebova i sve ono što vas još više učvršćuje u odluci da „konačno i vi morate negde da otputujete”. Što dalje to bolje.

Plaćanje u gotovom – bolji smeštaj

„Sekretarica” vam u uvo zatim ubacuje podatke o načinu rezervacije i plaćanja. Ako ne izbrojite pare za prvu ratu u roku od 24 sata, otkazivanje rezervacije se podrazumeva... Ko može, najbolje bi bilo da putovanje plati u gotovom, jer u takvim slučajevima se, neretko, pronalazi bolji smeštaj.

Agencije ubeđuju potencijalnog klijenta da je bolje platiti više jer je onda i kvalitet usluga bolji. Ovo donekle logično objašnjenje ima i izuzetke, budući da sem polupansionskog smeštaja, koji obuhvata noćenje i doručak treba i velika suma novca pride – za druge obroke, a i doček se naplaćuje posebno.

Lepeza ponuda za dočeke je zaista široka, a tradicionalno najpopularnije destinacije su Kopaonik, Zlatibor i Jahorina, dok srpski turisti polako, ali sigurno „otkrivaju” i bugarska zimovališta.

U zavisnosti od datuma polaska i kategorije hotela, odmor u dvokrevetnoj sobi na Kopaoniku košta od 25.000 do 89.600, a ko je zainteresovan za odmaranje u jednokrevetnoj sobi za pet noćenja oko Nove godine treba da plati čak 105.900 dinara...

Apartmani su odavno izdati, ali neka skromnija varijanta još može da se pronađe.

U Udruženju ljubitelja planina, kažu da je popularni „Kop” već odavno komercijalizovan i naružen divljom gradnjom, te da većina ljudi koja ga posećuje oko Nove godine „ide da vidi i bude viđena”.

– Kopaonik jeste divna planina, ali oko novogodišnjih praznika postaje glavno mondensko stecište u zemlji, što, pretpostavljam, pravim obožavaocima planine ne odgovara. Sem ove izvikane destinacije ne smeju se zaboraviti Tara, Zlatibor, Divčibare, koje i dalje pružaju iskonski zimski ugođaj – tvrdi Žarko Mandić, predsednik Udruženja ljubitelja planina.

Na Tari je, tako, moguće provesti novogodišnje praznike i za 14.200 dinara, a najskuplji aranžman je oko 22.000 dinara. Sličnu donju granicu, ali u četvorokrevetnom apartmanu, ima i Zlatibor dok skuplje ponude idu i do 33.000 dinara.

Osećaj prave zimske idile često se vezuje i za Jahorinu, koja u mnogima budi osećaj nostalgije za bivšom domovinom. Aranžmani na takozvanoj olimpijskoj planini su određeni u evrima i variraju od 230 do 350 za sedam dana i šest noćenja.

Dragan Vukotić

[objavljeno: 07/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.