Najlepša terasa u centru grada

Izvor: Blic, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najlepša terasa u centru grada

Već skoro četvrt veka u jednoj od najlepših i najstarijih zgrada u Ulici kralja Milana živi naša najpoznatija modna kreatorka Verica Rakočević. Voli da kaže da su se uporedo sa promenama u ovoj centralnoj gradskoj ulici odvijale i promene u njenom životu. Trenutno žali za posečenim drvećem i čeka mlado da poraste i priseća se dešavanja tokom devedesetih koja su se odigravala pod njenim prozorima.

Nazivi ulice tokom 19. i 20. veka

Od 1841. do 1872. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << današnja Ulica kralja Milana zvala se Drum kragujevački. Zatim menja ime u Kneza Milana i to u periodu od 1872. do 1888. godine. Onda postaje Kragujevačka (od 1872. do 1888.), Prestolonaslednikov trg (od 1903. do 1940.), pa Kralja Milana (od 1903. do 1946.). Noviji nazivi kojih se većina nas seća su Maršala Tita i to u periodu između 1946. i 1991. godine, Srpskih vladara do 1997. godine, da bi se na kraju vratio naziv Kralja Milana.

- Tokom poslednje decenije 20. veka u Beogradu se stalno protestvovalo i nijedne demonstracije nisu mogle da mimoiđu moju ulicu. Sećam se jednog obračuna policije sa studentima. Bila sam na terasi svog stana i ugledala policajca kako krvnički bije mladog dečka, mislim studenta, koji je bio sličnih godina kao i moj sin. Užasno sam se potresla i počela sam da ga gađam šerpama i loncima, čime god sam stigla, ne bi li prestao da ga bije. I vodu sam prosipala na njega. Prijateljica me jedva uvukla u stan da ne bih i ja dobila batine. Bila je to manje lepa strana života u Ulici kralja Milana.

Jasmin za celu ulicu

Na sreću, poslednjih godina sa svoje terase gledam mnogo lepše prizore, nastavlja Verica.

- Moja manja terasa, koja direktno „gleda" na Kralja Milana, prepuna je cveća. Gajim jasmin, čiji miris dopire i do drugih zgrada sigurna sam. Tu često sedim sa svojim prijateljicama i uživamo uz kaficu. Nikad nam nije dosadno, jer se u mojoj ulici stalno nešto dešava.

Ova modna kreatorka veoma čest je gost obližnjeg „Ajriš paba", gde se, kako kaže, oseća sigurno, ušuškano i komotno.

- Mislim da je taj lokal jedna od znamenitosti ovog dela grada. Mnogo sam vezana i za crkvu Aleksandra Nevskog koja se nalazi na samo 20 koraka od moje zgrade. U njoj je kršteno svo troje moje dece. Nedaleko od crkve nalazi se Pionirski park, gde sam ih vodila da se igraju dok su bili mali. To su predivne lokacije i sve su veoma blizu moje zgrade.

Ulica bez samoposluge

Ima i događaja koji su se odigrali u Kralja Milana, a Verici su veoma zasmetali.

- Ne mogu da verujem da se neko usudio da zatvori moju samoposlugu na Cvetnom trgu u kojoj sam kupovala više od 20 godina. Taj „C market" je sada pretvoren u salon automobila. Pa zar je takvom nečem mesto u srcu grada? To je jedan od ružnih manira Beograda da se olako brišu detalji koji čine dušu jednog dela grada. U tom „C marketu" sam se sretala sa komšijama. Strašno je tužno što su ga zatvorili. Ljudi koji odlučuju o sudbini grada moraju da vode računa o istinskim vrednostima prestonice.

Verica mnogo voli i apoteku „Prvi maj", koja se nalazi preko puta njene zgrade.

- Rade 24 sata, pa kad god mi nešto zatreba mogu da „skoknem" i kupim. To je prava privilegija. Zaposleni u apoteci su prave dobre komšije i uvek mi daju najbolji zdravstveni savet.



Srećna zbog parka na Slaviji

Verica Rakočević mnogo voli Jugoslovensko dramsko pozorište, posebno od kada je renovirano i s ponosom ga pokazuje svim prijateljima iz inostranstva. Srećna je i što na mestu poznate Mitićeve rupe na Slaviji nije nikla višespratnica u staklu, već park gde deca imaju prostor za igru.

Nije sigurna koje je ime ulice


Ima još detalja koje bi Verica promenila u Ulici kralja Milana. Naravno, kada bi bilo u njenoj moći.

- Gradske vlasti na svakih nekoliko godina menjanju naziv moje ulice. Kad me poveze taksista ne znam da li da kažem Maršala Tita, Srpskih vladara ili Kralja Milana.

Još jedan simbol, koji ne pripada direktno Ulici kralja Milana, ali se jednim delom naslanja na ovu ulicu, jeste palata „Beograđanka".

- Ako se ova zgrada smatra jednim od simbola Beograda zašto se niko ne seti da je renovira i upristoji? „Beograđanka" treba da zasija punim sjajem. Trenutno izgleda kao tužni spomenik i nedelo arhitekture - kaže Verica, kojoj Slavija kao završetak Ulice kralja Milana, deluje prilično tužno.

- Hotel „Slavija" treba prodati nekom ko želi dobro našem gradu. Nalazi se na tako dobroj lokaciji, a tako ružno izgleda. Srećom, uklonjeni su oni silni kiosci na potezu od Slavije do Kalemegdana, pa je ceo kraj lepši. Srećna sam što živim u Ulici kralja Milana jer je jedna od retkih gde nema starih oronulih fasada. I one koje su bile posustale u borbi sa vremenom obnovljene su i osvežene - rekla je Verica Rakočević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.