Najduže čekaju srčani bolesnici

Izvor: Blic, 01.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najduže čekaju srčani bolesnici

Na pregled kardiologa ili operaciju srca čeka se i po nekoliko meseci. Velike liste čekanja su i za operaciju katarakte, a veoma teško stanje je i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, gde se na početak radioterapije čeka i do šest nedelja. Ipak, rekorderi su u Kliničkom centru Srbije, gde se na magnetnu rezonancu čeka i do godinu dana.

U svim zdravstvenim ustanovama lekari insistiraju na činjenici da se svi hitni slučajevi primaju odmah, ma koji pregled ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dijagnostika da je u pitanju. Problem nastaje onda kad lekar smatra da pacijent može da čeka, iako mu, na primer, treba neurolog zbog pucanja krvnog suda u oku.

U Kliničko bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović", kako tvrdi direktor dr Đorđe Bajec, najduže se čeka na eho srca i na skener, ali su to uskospecijalizovane procedure. Čeka se i na kardiohirurške intervencije.

Kako tvrde pacijenti, a isto su nam potvrdili i lekari, u domovima zdravlja se najduže čeka na radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, veoma često i do mesec dana. I u domovima zdravlja ističu da ako je reč o akutnim, hitnim stanjima, nema dugog čekanja.

- Najveće gužve su kod očnog, ali se većina pregleda završi istog dana. Ono što se zakazuje i čeka jeste širenje zenica, ali ne duže od nekoliko dana. Redovno su velike gužve i na ušnom, ali se ipak stigne na red u toku jednog dana ili sutradan - kaže za „Blic" dr Dragana Nalić, direktorka Doma zdravlja „Voždovac".

Veoma teško stanje je u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Na započinjanje zračenja, odnosno radioterapije, čeka se dva do dva i po meseca, što je na granici tolerancije. I u Institutu ističu da za urgentne slučajeve terapija počinje odmah.

- Na operaciju dojke se čeka oko mesec dana, na prvu hemioterapiju oko pet nedelja, a na mamografiju i do šest meseci. Ovo sve jeste zabrinjavajuće i zato smo maksimalno uposlili sve kapacitete, pa radioterapiju radimo u tri smene - ističe dr Nenad Borojević, direktor Instututa.

Problem sa dijagnostikom aktuelan je i u KBC „Bežanijska kosa". Dugo se čeka na skener i magnetnu rezonancu, koji su trenutno u kvaru. Kad su u ispravnom stanju, potrebno je strpeti se do sedam dana.

- Tvrdim da se na preglede ne čeka duže od nekoliko dana, kao ni na operacije. Jedino treba malo strpljenja za operacije kile i žučne kese, na koje treba sačekati i do mesec dana - rekao je pomoćnik direktora ove ustanove dr Dušan Vukotić.

U KBC „Zvezdara" trenutno se najduže čeka na operaciju katarakte, čak deset meseci i to zbog preduge nabavke sočiva putem tendera. Nakon okončanja javne nabavke u KBC „Zvezdara" očekuju da će se čekanje na ovu intervenciju smanjiti na šest meseci.

- Kad je reč o ostalim pregledima i dijagnostici nema većeg čekanja. Na ugradnju veštačkih kukova treba sačekati mesec do dva. Uvek treba imati na umu da li je u pitanju prvi pregled ili kontrolni, jer se kontrole skoro uvek zakazuju za mesec ili više dana. I kod nas se dugo čeka na pregled kardiologa, jer sve je više obolelih od te grupe bolesti - kaže dr Zoran Ivanković, direktor KBC „Zvezdara".

Već godinama duge liste čekanja prisutne su i u Kliničkom centru Srbije, gde se leče pacijenti iz cele zemlje. U Institutu za kardiovaskularne bolesti na dijagnsotiku i operacije čeka se do četiri meseca. Teže stanje je sa magnetnom rezonancom na koju se čeka i do godinu dana, kao i na skener.

3.500 operacija

Iako su bolesti srca i krvnih sudova uzrok smrti kod više od polovine ukupnog broja preminulih pacijenata, na ove intervencije se najduže čeka. Na invanzivnu dijagnostiku krvnih sudova koronarografiju čeka se oko tri meseca, a na hirurške intervencije i do šest meseci. Ukupan broj intervencija na srcu godišnje iznosi oko 3.500, a realne potrebe su oko 6.000.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.