Najbrži prevoz - BG voz

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbrži prevoz - BG voz

Beograd je juče dobio još jedan vid prevoza, gradsku železnicu, koja sa novim, remontovanim vozovima saobraća na relaciji Novi Beograd - Pančevački most.

Probni period popularnog BG voza trajaće do kraja septembra, kada će biti uključen u jedinstveni sistem. Iako se građani na nju još navikavaju, sa 96 polazaka dnevno gradska železnica polako staje uz rame ostalim prevoznim sredstvima.

Ne razmišljajte više o gužvama na Gazeli niti o stanju na Starom železničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i Brankovom mostu, bez ikakvog čekanja, saveti su da Savu pređete Železničkim mostom. Preko njega vas vozi BG voz, koji u špicu, od 6 do 9 i od 14 do 17 sati ide na 15, a van njega na 30 minuta. Već za dva dana funkcionisanja građani koji ga koriste uverile su se u sve njegove prednosti.

Građani su u anketi Studija B rekli:

„Ja kao i svi drugi pozdravljam ovo, mislim da je veliki napredak što se tiče prelaza. Do Prokopa, od Novog Beograda bilo mi je potrebno dva minuta" .

„Došao sam iz Zemuna do Beograd centra.Garniture za sedenje su popravljene, čiste, jedina zamerka je što nema korpi za đubre. Slažem se da ne može da se puši, ali postoje i otpaci koje nemate gde da bacite" kaže drugi anketirani.

„Vrhunska stvar, drugo deset puta se brže stiže nego autobusom. Ja linijom 16 od Pančevačkog mosta do ovde putujem najmanje 50 minuta, a sada 10 minuta, sjajna stvar. Šteta što ljudi još ne znaju, ali u špicevima verovatno ima više ljudi"- kažu anketirani.

To što se gradska železnica još nedovoljno koristi nije, kažu u Železnicama Srbije, ništa čudno. Milan Maksimović, direktor Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije ističe:

„Treba da prođe period prilagođavanja građana na gradsku železnicu. Građani će verovatno brzo saznati sve njene prednosti i kvalitete, tako da će se opredeliti za prevoz preko Save železnicom, jer je to najbrže i najefikasnije".

Osim što je najefikasniji ovaj prevoz je i najpovoljniji. Tokom prvih, probnih mesec dana on je potpuno besplatan.

Da ne bi bilo zabune, tačnije da se ne biste obreli u Beovozu, koji saobraća na znatno dužoj relaciji, trebalo bi pažljivo da slušate dispečera koji preko razglasa na stanici obaveštava o odredištu do kojeg ide voz koji nailazi.

BG voz, sa jasnu oznakom, vozi samo od stanice Novi Beograd, iznad otvorenog tržnog centra, do Pančevačkog mosta, usput se zaustavljajući na stanicama Beograd centra iliti Prokop, Karađorđev park i Vukov spomenik.

Od svih stanica jedino Prokop nema dobru vezu sa drugim gradskim prevozom, ali je to sada rešeno uvođenjem nove linije 34 L.

Od Nove godine planirano je da trasa gradske železnice bude produžena do Batajnice, a pošto će već od oktobra u njoj važiti markice, pojedinačne i besplatne karte, već sada se može naslutiti koji je to najbolji način da se, na putu od kuće do posla i nazad, dobije na vremenu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.