Najbezbednije u pozorištu

Izvor: Politika, 10.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbezbednije u pozorištu

Građani se najsigurnije osećaju i na aerodromu „Nikola Tesla”, a mesto od koga najviše strahuju je stadion – zaključak je istraživanja Instituta za političke studije

Beograd spada u kategoriju bezbednih evropskih gradova, zaključak je istraživanja koje je sproveo Institut za političke studije – Centar za studije bezbednosti i istraživanje terorizma, a koje je naručio grad. Beograđani, ali i njihovi gosti i stručnjaci iz oblasti bezbednosti koji su anketirani, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smatraju da su najmanje bezbedni na stadionima i u sportskim dvoranama. Za svoju bezbednost ne brinu u pozorištima, a od saobraćajnih terminala Aerodrom „Nikola Tesla” izdvajaju kao najbezbedniji.

Većina od ukupno 1016 ispitanika ocenila je da je njihova bezbednost porasla u odnosu na istraživanje koje je rađeno pre četiri godine, osim u slučaju nacionalne bezbednosti koja je manja zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Rezultati istraživanja pokazali su i da građani, iako misle da je bezbednost u gradu na zadovoljavajućem nivou, smatraju da je potrebno povećati prisutnost policajaca na javnim mestima.

Dragan Simeunović, profesor Fakulteta političkih nauka i rukovodilac projekta, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se moramo ugledati na iskustva iz gradova poput Beča. Tamo je posle postavljanja video-bimova na javnim mestima smanjen broj sitnih krivičnih dela i do 70 odsto.

– Potrebno je više raditi na informisanosti građana o tome kako da zaštite sebe i svoju imovinu, a neophodno je i da postoje specijalizovane emisije koje bi o tome govorile – istakao je Simeunović.

Naglašena je i potreba za reformisanjem sektora bezbednosti, usvajanjem nacionalne strategije za bezbednost, kao i za dopunom zakonske regulative.

Istraživanje je pokazalo i da se strani državljani osećaju bezbednim u srpskoj prestonici, ali navode da i kada su ugroženi, to je uglavnom od lopova i kriminalca.

N. M.

[objavljeno: 10/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Manje policajaca više brige

Izvor: Blic, 10.Maj.2008

Bezbednost u Beogradu po mišljenju stručnjaka i građana je na zadovoljavajućem nivou. Stranci smatraju da je Beograd bezbedniji grad od Tirane, Skoplja, Sarajeva, Zagreba, Madrida, Istanbula, Kaira i Bagdada. Centar za terorizam pri Institutu za političke studije realizovao je u aprilu mesecu po...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.