Nagrada za novinarsku humanost Đoko Vještica

Izvor: Studio B, 13.Sep.2011, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za novinarsku humanost "Đoko Vještica"

Udruženje novinara Srbije (UNS) odlučilo je da novoustanovljena nagrada za novinarsku humanost, koju će od ove godine UNS dodeljivati svakog 26. oktobra, ponese ime poznatog novinara Studija B i humaniste Đoke Vještice.

Nagrada za novinarsku humanost "Đoko Vještica" dodeljivaće se kolegama koji svojim tekstovima i prilozima podstiču pojedince i javnost na ostvarivanje humanih akcija, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << navodi se u saopštenju UNS-a.

Nagrada se sastoji od diplome, statue i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Legendarni novinar, urednik i voditelj Studija B Đoko Vještica rođen je u selu Otrić kod Knina 9. maja 1939. godine.

Novinarsku karijeru počeo je u listu Borba, a od 1971. radio je u Studiju B i jedan je od osnivača naše radio-stanice. Godinama je vodio popularnu emisiju "Beogradska razglednica".

Postao je omiljen među slušaocima jer je uspostavio nove standarde komunikacije sa komunalnim preduzećima, tako što je njihove rukovodioce direktno uključivao u program i nimalo "nežno" ih propitivao.

Đoko Vještica bio je i izuzetno human čovek. Dugačak je spisak onih kojima je pomogao. Od 10. oktobra 1996. radio je kao ataše čitalaca u Blicu i organizovao mnogobrojne humanitarne akcije. Za više od 200 obolele dece prikupljen je novac za operacije u zemlji i inostranstvu. U akciji organizovanoj sa Privatnom lekarskom komorom Srbije, besplatne preglede u 500 privatnih klinika imalo je 12.500 čitalaca. Slušne aparate dobilo je 200 ljudi, a 150 njih dobilo je naočare. Za više od 500 ljudi obezbedio je besplatne savete advokata. Prvi Beogradski maraton je održan 1988. upravo na njegovu inicijativu.

Udruženje novinara Srbije uručilo mu je 2005. godine nagradu za životno delo, a dobitnik je i nagrade "Svetozar Marković".

Đoko Vještica umro je u 18. novembra 2008. godine u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Žiri Nagrade za novinarsku humanost čine dugogodišnja novinarka Politike i tv kritičarka Branka Otašević, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, donator nagrade Jovica Pavlović, novinar TV Vojvodina Velimir Petrušić i novinar veteran Miloš Milatović. Nagradu su ustanovili UNS i vlasnik kompanije "Lemiks" iz Beograda Jovica Pavlović, koji će biti donator novčanog dela nagrade u narednih pet godina.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagradi za novinarsku humanost ime Đoka Vještice

Izvor: Politika, 13.Sep.2011

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) odlučilo je da novoustanovljena nagrada za novinarsku humanost koju će od ove godine UNS dodeljivati svakog 26. oktobra ponese ime poznatog novinara i humaniste Đoka Vještice, saopšteno je danas...Nagrada za novinarsku humanost „Đoko Vještica” dodeljivaće...

Nastavak na Politika...

Ustanovljena nagrada za novinarsku humanost Đoko Vještica

Izvor: Blic, 13.Sep.2011

Uprava UNS-a odlučila je da novoustanovljena nagrada za novinarsku humanost, koju će od ove godine UNS dodeljivati svakog 26. oktobra, ponese ime poznatog novinara i humaniste Đoka Vještice, saopštio je danas UNS...Nagrada za novinarsku humanost "Đoko Vještica" dodeljivaće se kolegama koji svojim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.