Na ulicama sve više pasa lutalica

Izvor: Blic, 07.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ulicama sve više pasa lutalica

Na ulici je sve više pasa lutalica, a napadi na ljude sve su češći. U poslednjih godinu dana Beograđani su zbog ujeda ovih pasa podneli 122 tužbe protiv grada i traže naknadu štete u ukupnoj visini od čak 36 miliona dinara.

Poslednjih meseci, situacija se drastično pogoršala i osetan je priliv novih pasa na ulicama.

- Povećan je broj ujeda pasa, jer je zima bila oštrija, a nedostatak hrane je jedan od uzroka agresivnog ponašanja životinja - kaže za „Blic" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vladimir Terzin, savetnik gradonačelnika za veterinu.

Strategija sterilizacije, koju je Grad počeo da sprovodi 2006. očigledno nije dala rezultate. U rešavanje problema pasa lutalica, uloženo je proteklih godina oko milion evra. Napravljena je posebna strategija, osnovan Info centar za zaštitu životinja, obezbeđena sredstva za sterilisanje, vakcinaciju i eutanaziju životinja, a uloženo je i u izgradnju azila za napuštene pse. Psi lutalice, ipak, skoro svakodnevno povrede nekog Beograđanina, a godišnje ujedu oko četiri stotine ljudi.

- Strah me je da izađem na ulicu. Moju komšinicu su napali psi lutalice i od tada smo svi pod stresom. Viđam ih u čoporima, najviše oko Hrama svetog Save i kod Medicinskog fakulteta. To su ulice gde dnevno prođu hiljade ljudi i dece - kaže Maja Z. (34) sa Vračara.

Tačan broj pasa lutalica na ulicama se ne zna. Njih je, očigledno, sve više, a samim tim i strah od napada.

- Nekoliko puta sam prijavila komunalnoj inspekciji da se oko zgrade u kojoj živim, u Bloku 45, kreće veliki čopor pasa. Oni su i dalje tu - kaže Marija K. (38), koja je i sama vlasnik psa, ali se plaši da decu pusti da se napolju igraju, jer je nekoliko puta i sama bila napadnuta.

- Najveći problem je nedosledno sprovođenje gradske strategije koja je stupila na snagu 2006. godine - smatra Elvir Burazerović, predsednik Organizacije za zaštitu životinja „Orka”.

U prvih godinu dana, kaže on, usvojena strategija dala je dobre rezultate. Prema izveštaju Veterinarskog fakulteta na ulicama smo imali stabilnu populaciju od 4.500 pasa. Iz nepoznatog razloga sprovođenje strategije u 2008. godini je bilo nepotpuno. Sterilisan je duplo manji broj pasa u odnosu na prethodnu godinu i to je bilo pogubno, tvrdi Burazerović. Kao rezultat, dobili smo veći broj pasa na ulicama, a napadi na ljude povećani su za čak 25 odsto.

U Gradskoj upravi, poslednjih dana, spremaju novu strategiju.

Uprava veterine je, u saradnji sa nevladinim organizacijama za zaštitu životinja, napravila projekat „No kil" koji bi trebalo da u roku od tri godine reši problem sa napuštenim životinjama.

- Inicijativa „No kil", koja je deo strategije za humanije postupanje sa životinjama, zasniva se na ideji da se napušteni psi pre svega sterilišu i kastriraju - kaže Vladimir Terzin.

Od sledeće godine, nadležni bi trebalo rigoroznije da kontrolišu da li su vlasnici ispunili obavezu da sterilizuju i mikročipiraju svoje ljubimce, a oni koji to ne učine trebalo bi da plaćaju porez zbog nepoštovanja odredaba nove strategije. Pasa lutalica, međutim, biće na ulicama sve dok Beograđani ne prestanu da ih najpre uzmu, pa ih kasnije isteraju na ulicu. Njih ili njihove potomke, sa kojima ne znaju šta će, a svoje ljubimce nisu sterilisali. Kao što poslovica kaže, nije problem u psima, nego u ljudima.

Samo mirno

Veterinari kažu da pas nikada ne napada čoveka kao plen, već u samoodbrani, odbrani teritorije ili vlasnika. Ako se, daleko bilo, nađete u neprijatnoj situaciji, okrenite se polako u stranu i ne gledajte psa u oči, jer to može protumačiti kao izazov. Izbegavajte brze i nagle pokrete i podizanje ruku, a ako vas pas napadne, spustite se na tlo i sklupčajte se kao kornjača sa rukama preko glave. Pas to može shvatiti kao priznanje njegove nadmoći, pa bi mogao odustati od napada, ističu veterinari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.