Na park motre kamere i čuvari

Izvor: Politika, 13.Jun.2011, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na park motre kamere i čuvari

Nesavesni sugrađani su na Tašmajdanu već oštetili izvestan broj klupa i cvetnih leja

Tri najmodernija dečja igrališta, fitnes plato na otvorenom, prostor za penzionere, fontana okupana svetlošću i zvucima muzike, deo ograđen za kućne ljubimce – samo su neki od noviteta obnovljenog Tašmajdanskog parka.

U jednom od najlepših parkova, čije je uređenje sa 1.840.000 evra finansirala azerbejdžanska vlada krasi i 100.000 begonija, baštice sa kadificamai 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novih stabala.

Uređenje parka trajalo je oko 150 radnih dana, a najveći deo poslova obavili su zaposleni u „Zelenilu Beograd”. Radilo se po kiši, snegu i mrazu, a u proseku je dnevno u Tašu bilo od 50 do 150 radnika.

– Uređena je centralna staza od granita, površine oko 5.000 kvadratnih metara, pomoćne staze površine 9.500 kvadrata izrađene su od behatona, za rekreativce je uređena trim staza. Oko 3.000 kvadrata zastrto je travnatim busenima, a postavljeno je i oko 200 klupa. Na dva punkta posetioci će dobijati brošure o Beogradu i Azerbejdžanu. Ovo je savremen park i cilj nam je da parkovi koje u budućnosti budemo obnavljali imaju bar deo sadržaja poput ovih u Tašmajdanu – ističu u „Zelenilu Beograd”.

Ali, teži deo posla tek predstoji, a to je – očuvanje parka. Na pojedinim klupama već su polomljene i izvaljene drvene gredice, tu i tamo je počupano cveće.Zbog toga je, osim video-nadzora, uvedena čuvarska služba kako bi se sprečilo uništavanje imovine i očuvala bezbednost posetilaca.

B. Vasiljević

-----------------------------------------------------------

Utemeljen 1950. godine

Utemeljenje Tašmajdanskog parka otpočelo je 1950, a gradnja je trajala pune četiri godine.

– Gotovo svi radovi izvodili su se ručno, u dve smene radilo je oko 900 ljudi. Sadni materijal dovozio se iz rasadnika u Zagrebu i Krnjači, i to specijalnom konjskom zapregom, jer u to vreme nije bilo dovoljno kamiona – kaže Hranislav Milanović, inženjer pejzažne arhitekture u „Zelenilu Beograd”.

objavljeno: 13.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.