Na maratonu učestvovalo 250 osoba sa invaliditetom

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2018, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na maratonu učestvovalo 250 osoba sa invaliditetom

Akcija "Rаvnoprаvno do ciljа" čiji je cilj podrškа diskriminisаnim osobаmа i društvenim grupаmа u oblаsti sportа, organizovana je danas kao deo programa 31. Beogrаdskog mаrаtonа.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je novinarima ispred Pionirskog parka da će na ovogodišnjem maratonu učestvovati 250 sportista i amatera sa invaliditetom od čega će njih 85 trčati polumaraton.

Ona je kazala da je to sedmi put da se na Beogradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << maratonu organizuje akcija "Ravnopravno do cilja" u saradnji poverenika i Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda.

Prema njenim rečima, broj učešća sportista sa invaliditetom se godinama uvećavao, a ove godine su prvi put obezbeđena prva maratonska kolica koja će koristiti član sportskog saveza Željko Likić.

"Cilj akcije je da ukaže na činjenicu da su osobe sa invaliditetom ravnopravne sa našim građanima, da treba da budu i da ukoliko otklonimo sve prepreke one mogu potpuno ravnopravno da učestvuju u svim segmenitima života, poput maratona", izjavila je Janković.

Ona je dodala da praksa godinama pokazuje da osobe sa invaliditetom spadaju među najdiskrimisanije društvene grupe.

"Slika koju šaljemo sa maratona treba da bude uobičajna slika Srbije u kojoj želimo da živimo svi ravnopravno", poručila je Janković.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izjavio je da je današnja inicijativa veliki korak da se doprinese jednakom pristupu i da Beogradski maraton može da bude način na koji će se doprineti integraciji osoba sa invaliditetom.

"Ovo je veoma važno, može da ima veliki efekat na društvo, vidim da interesovanje raste i sve to pokazuje kako je inkluzija moguća", ocenio je Oricio.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.