Na letovanje iz debelog minusa

Izvor: Politika, 17.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na letovanje iz debelog minusa

Majski aranžmani za Grčku i Tursku u nekim turističkim agencijama već rasprodati. – Ekonomisti upozoravaju na rizik zaduživanja

Samo što su planuli turistički aranžmani za zimu, agencije već kuju planove za dugo toplo leto. Dok su pojedini turistički poslenici, usred ledenih dana u Beogradu, već rasprodali atraktivne destinacije za putovanja u maju i junu većina čeka Sajam turizma sledećeg meseca da zaokruži ponudu. „Vrući” aranžmani se mogu plaćati >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u više mesečnih rata, a ekonomski stručnjaci savetuju izbegavanje kreditnog zaduživanja, budući da kriza polako kuca na vrata.

Kako sada, u prvom ovogodišnjem mesecu, stvari stoje u igri su letovanja u Grčkoj i Turskoj. Po običaju cene su najniže na početku i kraju sezone godišnjih odmora, odnosno u maju i septembru. Tako je, na primer, moguće uplatiti desetodnevni aranžman u Paraliji ili Olimpik biču za 110 evra.

– Putovanja u maju i prvoj polovini juna već su „planula”. Situacija je slična i u avgustu. U zavisnosti od kvaliteta, smeštaj u manjoj dvokrevetnoj sobi sa prevozom košta 110 evra. U igri su i veliki apartmani koji su retkost za Grčku, a cena za deset noćenja sa prevozom je oko 250 evra. Smeštaj u ovakvim objektima posebno je atraktivan porodicama, a aranžman za roditelje i dvoje dece košta nešto više od 700 evra – objašnjava Ana Pavić, vlasnica Turističke agencije „Adventurs”.

Ne postoji određen profil ljudi koji pola godine unapred plaćaju letovanje. Prijavljuju se porodice, stariji parovi, a među decom školskog uzrasta posebno su popularne grupne ture koje se organizuju za omladinu bliskih generacija.

Princip plaćanja je manje-više uobičajen. Obavezno je odmah izdvojiti novac za 30 odsto cene aranžmana, a ostatak se može izbrojati u ratama. Prema podacima Turističke agencije „Belvi” za odmor u avgustu, koji se otplati zaključno sa prvim martom moguće je dobiti popust od 15 odsto, a ako se cena putovanja „razbije” na rate i otplati se čekovima do decembra onda se svaka mesečna rata uvećava za oko jedan odsto. Neke agencije u cenu ne uračunavaju troškove puta i vize, pa se potencijalnim klijentima savetuje razmatranje svih opcija.

Kad je reč o Turskoj, za sada se na tržištu mogu naći takozvane „ol inkluziv” varijante sa avionskim prevozom. U „1 A” agenciji nude putovanja u područje oko Antalije i Alanje, a organizovane ture polaze već u aprilu po ceni od oko 580 evra po osobi. U ovoj agenciji naglašavaju da je u cenu aranžmana uračunato bukvalno sve – smeštaj, put i hrana, a da se dodatno plaća jedino aerodromska taksa u iznosu od 143 evra.

Kada se podvuče crta, za letovanje u sadašnjim aranžmanima teško je provući se bez makar 500 evra po osobi, ali ako je u pitanju porodični odmor mogući su značajni popusti.

Imajući u vidu da je poslednja prosečna bruto zarada u prestonici računata za novembar iznosila oko 58.000 dinara, ili nešto više od 620 evra po srednjem kursu od 93 dinara, postavlja se pitanje isplativosti ovih aranžmana.

– Prosečna plata za decembar biće veća nego za prethodni mesec, iz prostog razloga što su mnoga preduzeća svojim radnicima uplatila i 13. platu ili neke drugu akontaciju za januar, kako bi imali više novca za novogodišnje praznike – objašnjava Biljana Domanović iz Zavoda za informatiku i statistiku.

Jedno je sigurno – ekonomski stručnjaci savetuju da se po svaku cenu izbegava uzimanje kredita za ovu namenu jer to predstavlja nepotreban luksuz.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna ispitivanja, ukazuje na prednosti i mane dugoročnog planiranja godišnjeg odmora.

– U suštini je dobro unapred odrediti destinaciju za letovanje i odmah se pripremiti za izdatak. Zbog novonastale situacije i ekonomske krize, tražnja turističkih aranžmana će se smanjiti, ali ne verujem da će to uticati na agencije da značajno pojeftine. Ko je odlučio da već sad uplaćuje aranžman za leto, verovatno ima siguran posao i egzistenciju, što, ipak, čini uži krug ovog društva – ističe Đogović.

On naglašava da bi turističke agencije trebalo da budu „elastičnije” i da bolje osluškuju tržište i kupovnu moć klijenta, budući da će ove sezone sigurno biti manje putnika nego što je to bio slučaj proteklih sezona.

Dragan Vukotić

[objavljeno: 18/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.