Na Beldoksu film o Ajrtonu Seni

Izvor: Kurir, 05.Maj.2012, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Beldoksu film o Ajrtonu Seni

Veliku pažnju privlači 3D film Nemca Vernera Hercoga "Pećina zaboravljenih snova"

BEOGRAD - Na Petom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks, koji je u petak uveče svečano počeo u Centru "Sava", u subotu će u više beogradskih dvorana biti prikazano 11 filmova.

Među njima najviše pažnje privlače 3D film nemačkog reditelja Vernera Hercoga u američkoj produkciji "Pećina zaboravljenih snova" (bioskop "Fontana" u 19.30 sati) i britanski sportski >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dokumentarac "Sena" u režiji Asifa Kapaide (Dom omladine u 20 sati).

Film "Pećina zaboravljenih snova'' je posle premijere na festivalu u Torontu 2010. godine osvojio brojne nagrade udruženja kritičara iz Vašingtona, Njujorka, Los Anđelesa, Vankuvera...

Ideja je potekla od članka Džudit Turman u Njujorkeru o pećini na jugu Francuske, otkrivenoj 1994. godine, koja krije najstarije pećinske crteže ikada pronađene. Hercog je odlučio da dokumentuje ovo otkriće od izuzetnog kulturnog značaja.

Prilikom prve posete pećini, primetio je da su crteži naslikani na neravnim i izbočenim površinama tako da pri treperavoj svetlosti vatre deluje kao da se kreću. U tome je prepoznao duboke korene filma i prve pokušaje čoveka da stvori pokretne slike.

Stoga je odlučio da svoj film snimi u 3D tehnici, da bi što vernije gledaocima dočarao utisak koji je imao praistorijski čovek.

"Sena" je film o životu i smrti trostrukog svetskog šampiona Formule 1, Brazilca Ajrtona Sene, vozača koji je bio senzacija 80-ih godina prošlog veka i postao mit posle tragične smrti u svojoj 34. godini. Ostale su upamćene njegove reči: "Kada vozim, ja odlazim u drugu dimenziju".

Reditelj Kapaida nije bio ljubitelj auto-trka, ali je "zaronio" u arhive snimaka Formule 1 i 2010. godine stvorio izuzetan sportski dokumentarac koji je postao jedan od najgledanijih dokumentarnih filmova u poslednje dve decenije.

Film prikazuje svet dobijenih i izgubljenih bitaka na trkačkoj stazi, svet slave, glamura i prkosa, ali iznad svega ličnost Sene i njegovu životonosnu energiju koja je dominirala u arhivskom materijalu.

Projekcije Beldoksa održavaju se i u Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu kulture Studentski grad, kao i u Novom Sadu, a festival traje do 9. maja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.