NEZADOVOLJNI STUDENTI PORUČILI: Zajedno smo najjači, znanje nije roba!

Izvor: Telegraf.rs, 15.Okt.2014, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEZADOVOLJNI STUDENTI PORUČILI: Zajedno smo najjači, znanje nije roba!

Studenti beogradskog Univerziteta danas su održali protestnu šetnju od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade Republike Srbije. Proteste su organizovali članovi Studentskog fronta, organizacije koja se zalaže za besplatno obrazovanje i smanjivanje socijalne diskriminacije studenata i Savez studenata Beograda.

Nezadovoljni pregovorima SKONUS-a sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, studenti su se sa Studentskog trga uputili ka Nemanjinoj ulici da traže >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << usvajanje svojih zahteva. Protestu su prisustvovali i studenti okupljeni pod imenom Samoorganizovani studentski pokret, koji već nekoliko dana blokiraju nastavu na Filozofskom fakultetu.

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Iako studentska udruženja imaju različite ciljeve i različite probleme sa kojima se suočavaju, ujedinjeni su oko zahteva i podjednako nezadovoljni radom SKONUS-a. Podsećamo, četiri glavna zahteva studenata su: da broj ispitnih rokova ostane 6, da peta godina bude finansirana iz budžeta, obustavljanje smanjenja budžetskih kvota za master i da studenti koji su upisali fakultet 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine.

Konfederacija slobodnih sindikata je Studentskom frontu uputila pismo podrške, a proteste su podržali i Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, čiji se predsednik, Željko Veselinović, pridružio studentima. 

Studenti su u 14 časova krenuli sa Studentskog trga ka Terazijama uzvikujući “Studenti i radnici, zajedno smo najjači”, “Zakon neće proći” i “Verbiću odlazi”. Studenti su poručili da nisu klijenti i da znanje nije roba. 

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

- Učestvujem na studentskim protestima od 2006. godine, i došao sam da podržim kolege iako sam sada na kraju studija. Ne pripadam nijednoj studentskoj organizaciji, ali smatram da su zahtevi i te kako realni i očekujem da će protesti doneti neke rezultate – kaže Stefan Brezar, student Filološkog fakulteta. Njegova koleginica Dijana Redžić, koja je ove godine trebalo da upiše master studije, došla je da podrži proteste jer smatra je da smanjenje budžetskih kvota nedopustivo.

Nakon što su predali zahteve Ministarstvu prosvete, okupljeni studenti počeli su polako da se razilaze.

(A. M.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.