Most Zemun - Borča sve bliži izgradnji

Izvor: Blic, 18.Jan.2010, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most Zemun - Borča sve bliži izgradnji

Predstavnici Saobraćajnog instituta CIP i kompanije „Čajna roud and bridž korporejšn” iz Pekinga potpisaće danas predugovor o izradi idejnog i glavnog projekta za most Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama.

Potpisivanju dokumenata, u prostorijama CIP-a, prisustvovaće ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradonačelnik Dragan Đilas i ekonomski savetnik ambasade Narodne Republike Kine Ren Ji.

Novi most preko Dunava biće dugačak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1,5 kilometar, širok 29,10 metara i visok 22,8 metara. Imaće ukupno šest kolovoznih traka i pešačko - biciklističke staze sa obe strane. Pristupnim saobraćajnicama, dužine 21,6 kilometara, „kineski" most će spojiti novi Novosadski drum u Zemunu sa Pančevačkim putem na levoj obali Dunava. Osim što će teretni saobraćaj izmestiti iz centra Beograda, omogućiće razvoj grada na drugoj obali reke.

Radovi na mostu bi trebalo da počnu u oktobru ili novembru, pošto republički i gradski parlament sredinom godine ratifikuju ugovor o njegovoj izgradnji.

S obzirom da je ovaj most jedan od prioritetnih projekata u prestonici, ali da ima značaj i za celu obilaznicu oko Beograda kao i za saobraćaj koji dolazi iz pravca Rumunije, Vršca i Pančeva, u ovom poslu zajedno učestvuju i Republika i Grad. Most će biti finansiran iz kredita „Eksport-import” banke iz Kine u iznosu od oko 200 miliona evra, sa kamatom od tri odsto i rokom otplate od 15 godina.

Nosilac projekta, čija ukupna vrednost iznosi 170 miliona evra, je Ministarstvo za NIP, a glavni partner na njegovoj realizaciji je grad Beograd.

Izgradnja mosta Zemun-Borča predstavlja novi model realizacije velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u Srbiji i rezultat je saradnje vlade Srbije i Kine. Sporazumom dve vlade o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 20. avgusta 2009. u Pekingu, utvrđeno je da prioritet u narednom periodu bude implementacija projekta izgradnje mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama.

Gotov za tri godine

Kineski stručnjaci, koji su posetili Beograd, procenili su da je za izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica potrebno oko tri godine. Ako sve bude teklo prema planu, Beograd će dobiti novi most krajem 2013. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.