Izvor: Politika, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moralni čin bez odgovornosti

Optužbe o nehumanom odnosu prema životinjama, koje su ovih dana izrečene na račun Đorđa Đokića, direktora Veterinarske stanice Beograd, po svemu sudeći, za posledicu imaju samo njegovo isključenje iz stranke G 17 plus, ali ne i proveru tih navoda.

Premda je G 17 plus saopštila da isključuje Đokića iz članstva, između ostalog, zbog toga što se u glavnom gradu događaju mnogobrojni propusti u sprovođenju sterilizacije napuštenih pasa zbog kojih, kako je navedeno, životinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na ulicama umiru u mukama, reakcija nadležne Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede je izostala.

Brojni pokušaji da dobijemo bilo kakav komentar iz Uprave za veterinu i Odeljenja za zdravstvenu zaštitu i dobrobit životinja bili su uzaludni, budući da je Miroslav Marinković, direktor Uprave za veterinu, na Ministarskoj konferenciji o pandemiji ptičjeg gripa koja se održava u Nju Delhiju.

Međutim, proveru navoda o nehumanom odnosu prema životinjama i eventualnu odgovornost Đorđa Đokića od Uprave za veterinu ne zahtevaju ni u G 17 plus zbog, kako kažu, političke korektnosti u vladajućoj koaliciji. Ministarstvo poljoprivrede je u "nadležnosti" Demokratske stranke, tako da, prema rečima Elizabet Paunović, predsednice resornog odbora G 17 plus za zaštitu životne sredinu, ova stranka ne želi da govori svojim koalicionim partnerima šta bi trebalo da urade.

– Isključenje Đokića iz stranke je naš moralni čin, jer ne želimo da nam neko prigovori kako smo u kampanji za parlamentarne izbore obećali borbu za prava životinja, a da naši ljudi postupaju nehumano prema njima. Od nevladinih organizacija dobili smo informacije o tome da sterilizacija napuštenih pasa u Ovči nije rađena stručno, pri čemu smo te informacije i potvrdili. Iako Đorđe Đokić nije lično nehumano postupao prema životinjama, on je za to odgovoran kao direktor Veterinarske ustanove Beograd, jer je morao da spreči takvo postupanje – kaže Elizabet Paunović i dodaje da se G 17 plus neće mešati u resor druge političke stranke.

Prema njenim rečima, dokaze za nestručan rad beogradske veterinarske stanice su im predstavili Zlata Korjanić i ostali predstavnici nevladinih organizacija za zaštitu prava životinja i oni se mogu pronaći na sajtu "Sloboda za životinje". Međutim, poslednja vest na pomenutom sajtu datira od 20. novembra, pa nije najjasnije na koje dokaze se odnosi prethodna tvrdnja.

Podsetimo, Đorđe Đokić, prvi čovek Veterinarske stanice Beograd, rekao je da optužbe nisu tačne i nije hteo da komentariše stav stranke čiji je član bio do pre nekoliko dana. Prema njegovim rečima, sterilizacija pasa lutalica obavlja se u skladu sa standardima koji se primenjuju u svetu i od septembra prošle godine Veterinarska stanica Beograd sterilisala je oko 3.500 pasa.

Ipak, Paunovićeva dodaje da G 17 plus podržava sprovođenje Strategije za rešavanje problema napuštenih pasa u Beogradu, koja podrazumeva sterilisanje životinja, vraćanje u prirodnu sredinu, a potom otvaranje prihvatilišta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.