Izvor: Politika, 23.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molitva u bolnici

U većini klinika nikle kapele u kojima pacijenti i rodbina mogu da se pomole za zdravlje, da se pričeste, krste i ispovede

Izgradnja kapela u okviru bolnica je poslednjih godina doživela pravu ekspanziju. Gotovo sve klinike u gradu imaju mesto određeno za molitvu pacijenata i članova porodice, a čelnici onih koji nisu mogli da ga izgrade najavili su za naš list da će to uraditi u narednom periodu. Kako objašnjavaju lekari, najvažnije je da se izađe u susret željama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pacijenata, koji su se u anketama izjašnjavali da im je stalo do toga da u blizini postelje imaju mesto u kome, dok se bore za život, mogu da popričaju sa sveštenikom i čuju reči utehe, da se pomole za zdravlje i blagostanje.

U kapeli Urgentnog centra pacijenti se pričešćuju ili krste, a imaju i sveštenika koji im je na raspolaganju 24 sata. Ovde se održava i parastos preminulima koji su bili zaposleni u bolnici, a dr Dušan Jovanović, zamenik direktora ove ustanove, napominje da se sve to čini zbog zbližavanja bolnice, crkve i pacijenata.

– Kapela je otvorena na Uskrs 2001. godine i to u prostoriji koja je bila deo kancelarije uprave UC. Zaposleni su nabavili knjige, a osmislili su i kako će ona da izgleda – naglasio je dr Jovanović.

Po želji pacijenata nedavno je izgrađena kapela u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović”, dok je prvi objekat ovog tipa nikao u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava” pre dve decenije. Dr Milan Savić, direktor ove kuće, kaže da je mala kapela „Sveti Luka” veoma značajna za sve pacijente, bilo koje veroispovesti, jer duhovne reči predstavljaju neku vrstu dodatka na terapiju.

I Institut za onkologiju i radiologiju Srbije ima mesto gde vernici mogu da se pomole, dok je u okviru Klinike za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović” prošle godine počela izgradnja kapele koja će se prostirati na 55 kvadratnih metara. Prof. dr Stevan Jović, direktor ove zdravstvene ustanove, kaže da su se oni pacijenti koji ovde leže dugo i doživljavaju ustanovu kao drugu kuću oduševili idejom o izgradnji kapele, jer i duhovna rehabilitacija ima veliki značaj.

– Nevernih Toma uvek ima, ali su važnije želje većeg broja bolesnika kojima vera mnogo znači – istakao je dr Jović.

Dr Nikola Milinić, direktor Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa”, kaže da je odavno imao želju da se pacijentima omogući da se ispovede i pričeste. Na poklon od donatora dobili su prelepo izrađene vitraže i freske svetog Save i svetog Simeona, između kojih se nalazi Hilandar.

– Arhitektama „Energoprojekta”, projektantima naše nove zgrade poliklinike, rekao sam da osmislei prostor za paraklis svetog Stefana, zaštitnika naše bolnice. Paraklis su oslikali velemajstori svog zanata, otac i sin Dragan i Nemanja Marunić, kao i Dragan Stanković,koji su već islikali 24 crkve i kapele – rekao je dr Milinić i dodao da je patrijarh Pavle ukazom postavio oca Petra za sveštenika ovog paraklisa.

Pacijenti koji se leče u nekom od instituta Kliničkog centra Srbije, kao i njihova rodbina mogu da se pomole za zdravlje i sreću u velikoj kapeli koja se nalazi u krugu bolnice.

– Uvek postoji mogućnost da svešteno lice dođe da poseti bolesnika, ukoliko to zamoli neko iz njegove porodice. Na Zapadu samo veliki medicinski centri imaju kapele i zato mislim da je njihova izgradnja u malim ustanovama preterivanje, jer pacijenti svih veroispovesti treba da se osećaju podjednako – smatra dr Siniša Pavlović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti KCS.

Mesto u bolnici gde vernici mogu da se pomole trenutno nemaju kliničko-bolnički centri „Zvezdara” i „Zemun”, kao ni Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”. Dr Momčilo Orlić, pomoćnik direktora KBC „Zemun”, kaže da svaka ustanova treba da ima ovakav kutak, ali da time ne treba mahati i reklamirati se, kao i da će se oni potruditi da u narednom periodu izdvoje i opreme jednu prostoriju za ovu namenu, dok dr Zoran Ivanković, direktor KBC „Zvezdara”, kaže da je u planu njena izgradnja.

Danijela Davidov-Kesar

[objavljeno: 24/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.