Mnogo „nadležnih“, malo pravog gazdovanja

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo „nadležnih“, malo pravog gazdovanja

O uređenju obala Save i Dunava govori se već decenijama, ali je čitava priča intenzivirana poslednjih nekoliko godina. Da ne bi sve ostalo samo na pričama, pre nepunih 12 meseci osnovano je javno preduzeće „Beogradvode” da gazduje beogradskim obalama, ali ono za to „još nema nadležnosti”.



Zato nije čudo što, čim se pomene stanje na beogradskim obalama, svi „peru ruke” pod izgovorom da se na priobalju ukršta nadležnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko javnih preduzeća.”Zelenilo Beograd” i „Gradska čistoća” treba da čiste obale, gradski komunalni inspektori da kontrolišu red pokraj reka i uklanjaju nepropisno postavljene splavove i olupine. Obavezu prema beogradskom priobalju imaju i preduzeća „Beogradvode” i „Srbijavode”. Međutim, šta je u čijoj nadležnosti i ko će da uredi priobalje niko tačno ne zna. Svi govore da postoje planovi, inicijative ali o konkretnim delima svi ćute.

- Zakonom o glavnom gradu, Beograd je dobio nadležnost da upravlja vodama na svojoj teritoriji. U skladu sa ovim Zakonom, prošle godine formirano je javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode”, pa će poslove vezane za održavanje obala obavljati i ono – objašnjavaju u Gradskoj upravi za vode.

Iako je osnovano pre skoro godinu dana u preduzeću „Beogradvode” kažu, da još nemaju nadležnosti.

- Sada imamo nadležnost samo za desnu obalu Save i Dunava, kad ćemo dobiti i ostatak nadležnosti trenutno ne znam – kaže Vladimir Batalović, tehnički direktor JVP „Beogradvode”.

Prema njegovim rečima, pre dve godine pokrenuta je inicijativa da se obale reka očiste od olupina i da se uvede red na priobalju. Zašto je sve stalo, ni on sam nije siguran. Tada je, 2007. godine, Skupština grada donela Plan kojim su utvrđena pravila za postavljanje plovnih objekata. Ovim planom određeno je šta su plovni objekti, gde se mogu postavljati i kako treba da izgledaju. Određena su i dva mesta na Savi i Dunavu, gde bi bile odlagane olupine. Međutim, više puta najavljivana, realizacija ovog Plana još nije počela, a kada će niko od nadležnih nema odgovor.

- Nakon postavljanja plovnih objekata na mesta predviđena Planom, steći će se uslovi za potpuno uređenje obala i to uklanjanjem objekata sa nedozvoljenih lokacija, napuštenih objekata koji ugrožavaju bezbednost plovnog puta – kažu u Upravi za vode.

Oni objašnjavaju, da se trenutno „analizira” Odluka o utvrđivanju i korišćenju mesta za postavljanje plovnog objekta, odnosno razmatra kako da se ona „praktično primeni u sadašnjim zatečenim uslovima”. Dokle će ta „analiza” trajati i kad će konačno nešto konkretno da se uradi niko ne govori.

Da je „uređenje priobalja prioritet” i da je ono „bogatstvo prestonice” svi su spremni da kažu. Ali da se krene u rešavanje problema, čini se, fali samo malo volje i saradnje među nadležnima.

Četiri godine popravljaju „kose obaloutvrde”

Od 2003 do 2007. godine Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, u čijem je sastavu Uprava za vode u saradnji sa preduzećem JVP „Srbijavode” popravio je „kose obaloutvrde i površine pod čvrstim zastorima na teritoriji celog grada” (potez hotel Jugoslavija - restoran Venecija, nizvodno od Pančevačkog mosta i od bastiona Svetog Jakova do stare centrale na Dorćolu...).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.