Ministar Verbić na svečanosti povodom renoviranja  Nemačke škole

Izvor: Blic, 11.Sep.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Verbić na svečanosti povodom renoviranja Nemačke škole

U Nemačkoj školi u Beogradu, ustanovi koja postoji od 1854. godine, danas će biti održana svečanost povodom renoviranja zgrade i izgradnje nove fiskulturne sale, predmetnih kabineta i kantine.

- Svečanosti u Ulici Petra Čajkovskog na Senjaku prisustvovaće ministar prosvete Srđan Verbić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ambasador Austrije Johanes Ajgner - najavljeno je iz škole.

Nemačka škola Beograd osnovana je 22. maja 1854. godine. U to vreme školu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pohađalo 23 učenika, a neposredno nakon osnivanja škole otvoren je i vrtić.

Godine 1933. škola je preseljena u novosazidanu zgradu, današnju Gimnaziju Sveti Sava, sa 300 učenika, dok je početkom 1941. godine imala čak 1.000 učenika.

U septembru 1944. godine bombe razaraju polovinu školskog objekta, pa škola nastavlja sa radom 1978. godine kao škola pri ambasadi Savezne Republike Nemačke.

Ubrzo potom, otvara se i vrtić, koji je do danas sastavni deo škole. Od 1990. do 2012. godine osnovna škola prerasta u gimnaziju, a od 1994. godine mogu da se upisuju i srpska deca.

Škola je akreditovana od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, i deo je međunarodnog lanca od 140 nemačkih inostranih škola širom sveta.

Školu danas pohađa 228 učenika, a u kolektivu je oko 40 vaspitača i nastavnika, osoblje iz Nemačke, Austrije i Srbije.

Nemačku školu Beograd čine vrtić, predškolski razred, osnovna škola, kao i gimnazija.

Osim na nemačkom jeziku na kojem se odvija celokupna nastava, učenici izučavaju srpski jezik kao maternji (od 2. do 12. razreda) odnosno strani jezik (od 2. do 10. razreda), zatim engleski jezik (od 1. do 12. razreda) i francuski jezik (od 6. do 12. razreda).

Nakon završene škole, dobija se diploma koja omogućava direktnu prohodnost na univerzitetima u Nemačkoj i Evropi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka škola u Beogradu postoji 161 godinu

Izvor: Studio B, 11.Sep.2015

U Nemačkoj školi u Beogradu, ustanovi koja postoji od 1854. godine, održana je svečanost povodom renoviranja zgrade i izgradnje nove fiskulturne sale, predmetnih kabineta i kantine...U prisustvu velikog broja zvanica i predstvnika diplomatskog kora u Beogradu je danas svečano otvorena nove zgrada...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.