Mikser festival od 25. maja do 2. juna u Savamali

Izvor: Studio B, 16.Maj.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mikser festival od 25. maja do 2. juna u Savamali

Kreativna direktorka Mikser Festivala Maja Lalić izjavila je danas da je proces pokretanja urbane transformacije tema ovogodišnjeg Miskera koji će se održati od 25. maja do 2. juna na prostoru Savamale.

Tokom devet dana festivala 120 projekata će realizovati 2.500 učesnika, koje potpisuje 100 autora iz 50 zemalja sveta na 11 hektara površine u 40 objekata i na 70 lokacija na otvorenom. Gradski arhitekta Dejan Vasović je na konferenciji za novinare rekao da će putem festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prvi put stići neki novi duh u deo grada koji je nekako bio ''preskočen'' i koji su svi zaboravili.

Programska direktorka Mikser festivala Dušica Dražić je rekla da je ona kustoskinja međunarodne izložbe ''Brisani prostor'' koja će se biti održana od 25. maja do 25. juna u Beogradskoj zadruzi (Geozavod). Ona je objasnila da je zgrada Beogradske zadruge i metafora Savamale i da je ceo projekat saradnja sa umetnicima koji reaguju na ovaj prostor. Dražić je rekla da su pozvani umetnici iz Srbije i inostranstva, kreativni timovi i studenti arhitekture da uđu u napuštenu zgradu, reaguju na ono što ona predstavlja i realizuju svoje radove u zgradi.

Prema njenim rečima, cilj nije da se u potpunosti transformiše ovaj deo grada, već da ''nadogradimo mesta i da ih aktiviramo''. Direktor projekta ''Urbane transformacije'' Ivan Kucina predstavio je na konferenciji svoj program koji se, zapravo, sastoji od četiri međunarodna projekta - Otvoreni kurs (Open Course), Zajednički projekti (Common projects), Gradska okupljališta (Urban bundle) i Oživljena svakodnevica (Lifeful Everyday).

Kucina je rekao da "otvoreni kurs" okuplja oko 30 svetskih eksperata koji imaju iskustva u transformaciji ovakvih mesta, a da deo programske celine "zajednički projekti" obuhvata radionice posvećene istraživanju i intervencijama na unapređenju postojećih prostora. Među učesnicima ovog dela programa posebno se ističu Glen Vejs iz Njujorka, organizator umetničkih projekata na Tajms skveru, umetnički kolektiv ''BikvanderPaul'' iz Roterdama, kao i Majkl Obrist iz priznatog arhitektonskog studija ''feld72'' iz Beča.

Organizatori festivala su iz programa još izdvojili i video rad ''Svitanje'' u okviru izložbe ''Brisani prostor'' belgijskog umetnika Dejvida Klarbouta, koji nakon izložbe u bečkoj Secesiji u aprilu dolazi u Beograd, predavanje i radionicu menadžera u kulturi Glena Vajsa u okviru konferencije ''Otvoreni kurs'', međunarodnu smotru industrijskog dizajna ''Ghost project'' i regionalni konkurs ''Young Balkan Designers''. U muzičkom delu festivala nastupiće domaći sastav ''Goribor'', hrvatski sastav ''Lolobriđida'', kao i Majk Majer koji je jedan od najvećih autoriteta na nemačkoj elektronskoj sceni.

Na mikseru biće održana i međunarodna konferencija ''Blue Green Dream'' čiji je pokretač profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu sa ciljem regionalnog centra, koji će među prvima u svetu primenjivati nove metode u povezivanju vodenih i biljnih resursa u urbanim celinama. Mikser festival će na samitu ''Kreativni Balkan'' okupiti predstavnike 20 relevantnih manifestacija iz jugoistočne Evrope koji se bave razvojem kreativnih disciplina, kako bi oformili strukovnu asocijaciju za unapređenje regionalne saradnje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.