Mićović: Organizovana grupa danima krade i uništava javne spomenike

Izvor: Blic, 19.Avg.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićović: Organizovana grupa danima krade i uništava javne spomenike

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović apelovala je danas na medije i građane da podrže akciju zaštite spomenika kulture i javnih spomenika, koju je pokrenuo taj Zavod.

- Velika sredstva se ulažu u održavanje i podizanje javnih spomenika i spomenika kulture uopšte, ali mi smo, nažalost, u poslednjih desetak dana svedoci da postoji jedna ili više organizovanih kriminalnih grupa koje konstantno uništavaju i kradu javne spomenike i oštećuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spomenike kulture - rekla je Mićović Tanjugu.

Na crnom i na legalnom tržistu na otpadima kilogram bronze košta 360 dinara, objasnila je ona i dodala da kradljivci za tu sumu prodaju prethodno usitnjene skulpture i spomen ploče.

- Mi kao društvo moramo da se zapitamo da li je 360 dinara puta nekoliko kilograma veća vrednost od umetničke i neprocenjive vrednosti jedne biste ili nekog spomenika kulture ili spomen ploče - ukazala je Mićović.

Podsetivši da je početkom jula nestala bista Isidore Sekulić iz istoimene osnovne škole, ona je rekla da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda u poslednjih pet dana od građana dobio prijave da nestaju bronzane ploče.

Mićović je objasnila da je reč o pločama koje predstavljaju nazive firmi, spomen pločama kao i pločama koje predstavljaju obeležja objekata ili zgrada u kojima su živele znamenite ličnosti.

Spomenici najviše "nestaju" na području centra Beograda, profesorske kolonije i Beogradske tvrđave, navela je Mićović i dodala da su prema Krivičnom zakoniku kazne za takva dela do pet godina.

- Mi ćemo se kao Zavod uključiti, i već jesmo, da tražimo najstrožije kazne za počinioce ovakvih dela, ali i pet godina za nas je malo u odnosu na to kolika je umetnička vrednost onoga što je uništeno - zaključila je Mićović.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mićovićeva: Društvo da podrži akciju zaštite spomenika

Izvor: Danas, 20.Avg.2015, 12:38

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović apelovala je juče na medije i građane da podrže akciju zaštite spomenika kulture i javnih spomenika, koju je pokrenuo taj Zavod...Podsetivši da je početkom jula nestala bista Isidore Sekulić iz istoimene osnovne škole,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.