Medicinske sestre na udaru nervoznih pacijenata

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medicinske sestre na udaru nervoznih pacijenata

U više od 95 odsto slučajeva na njih nasrće ljuta rodbina bolesnika. – Sestra pretrpela napad ljubomorne žene koja je mislila da je žena u belom mantilu ljubavnica njenog muža

Svaka medicinska sestra bar jednom u toku radnog veka je žrtva nekog vida nasilja u zdravstvenoj ustanovi u kojoj radi, a u većini slučajeva na njih nasrće rodbina pacijenata. Poslednji slučaj medicinke sestre Vesne Miletić iz Kliničkog centra Srbije, koju je pacijent posle operacije na srcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udario stalkom za infuziju i to na odeljenju intenzivne nege, potvrđuje da je zdravstvenim radnicima potrebna bolja zaštita.

„Nasiljem nad zdravstvenim radnicima nanosi se šteta i pacijentima. Ministarstvo zdravlja će naći način da u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima zaštiti zaposlene u zdravstvu”, istakao je prof. dr Zoran Stanković kada je nedavno posetio Vesnu Miletić, koja je na bolovanju zbog povreda – naprsla joj je kost na nosu, ima jake glavobolje, i bolove u nozi.

– Da je pacijent bio uznemiren, drugačije bih mu prišla. Ali, iz čistog mira je uhvatio stalak i udario me je. Svesna sam da nisam jedina koja je doživela neprijatnost, ali priznajem da nisam verovala da će mi se ovako nešto dogoditi – kaže sestra Vesna.

Razlozi usled kojih su pacijenti neprijatni prema medicinarima najrazličitiji su. Pojedinima nije jasno zašto su im neka prava uskraćena ili zbog čega je izmenjena pozitivna lista lekova i zato napadaju sestru, smatraju da u domu zdravlja moraju, po sopstvenoj želji, da dobiju uput po svaku cenu, kako bi se lečili u drugoj ustanovi. Svojevremeno su u DZ „Voždovac” zabeležena dva slučaja da je pacijent udario sestru zato što je hteo brže da dođe do lekara. Ni patronažne sestre nisu pošteđene neprijatnih situacija. Kada je jedna  njih otišla u porodicu alkoholičara on ju je išamarao što nije htela da popije koju čašicu alkoholnog pića. Zabeleženo je i da je sestra pretrpela napad ljubomorne žene koja je mislila da je žena u belom mantilu ljubavnica njenog muža. Pre nekoliko godina u stanu u Novom Beogradu žena je zaključala sestru i otišla u kupovinu.

Dragica Dašić, generalni sekretar Sindikata medicinskih sestara i tehničara, podseća da je bavljenje ovom profesijom rizično. Postojalo je, kaže, obećanje bivšeg ministra zdravlja da slučajevi napada na sestre neće završavati u fioci.

– Sestre trpe i verbalne i fizičke napade. Zbog toga je neophodno preduzeti mere zaštite, a smatramo da treba bar pojačati obezbeđenje u zdravstvenim ustanovama – rekla je Dašićeva.

Posle nekih napada medicinske sestre su prinuđene da se same bore za svoja prava i da privatnim tužbama gone napadače po sudovima. Dašićeva podseća na napad na medicinske sestre u KBC „Zvezdara” 2007. godine, koje su bile meta ljutitog muža jedne pacijentkinje. Muž se tada iznervirao što niko nije bio u mogućnosti da pregleda njegovu ženu, a bes je iskalio na dežurnim sestrama, koje je šamarao, udarao telefonskom slušalicom po glavi, vređao i nazivao pogrdim imenima, a bacanjem delova nameštaja jednoj od njih je teško povredio koleno.

Da se nasilje nad medicinskim sestrama i zdravstvenim tehničarima dešava gotovo svakodnevno, potvrđuje i Dragan Šašić, predsednik Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije. Fizičko nasilje je zahvaljujući informacijama u medijima poslednjih godina, kaže on, veoma važna tema gotovo na svim stručnim skupovima zdravstvenih radnika i zaključak je vrlo jasan: izmena zakonske regulative i prevencija.

– Ne smemo da zaboravimo ni verbalno nasilje koje je bukvalno svakodnevno i ja ne poznajem gotovo nijednog kolegu koji nije bio žrtva. I jedan i drugi vid nasilja imaju trend rasta, što kod nas izaziva zabrinutost, tim pre što se broj i kvalitet naših usluga povećava iz dana u dan. Posebna kategorija nasilja je napad pacijenta na zdravstvenog radnika usled izmene njegovog psihičkog statusa. Ali, to je već rizik profesije i samo edukacija zdravstvenih radnika jedini lek – smatra Šašić.

Izmena zakona bi se ogledala u uvođenju statusa službene osobe, što bi prema mišljenju predstavnika ove komore smanjilo broj napada na medicinare.

– Smešna je sadašnja situacija: za dokazane napade kod sudije počinioci dobijaju prekršajne kazne. Što se tiče prevencije ona je dvosmerna, treba da postoji i zdravstvene radnike i za pacijenti, odnosno njihove pratioce jer u 95 odsto slučajeva oni napadaju. Zdravstveni radnici moraju da prepoznaju takozvane rizične ili krizne situacije i da nastoje da ih izbegnu ili barem ublaže. Nikome nije jasno zašto su samo zaposleni u bezbednosnim službama službene osobe, kad je problem već jasan i uočljiv izdaleka. Mi ćemo, ipak, istrajati u našim zahtevima da se dobije status službenih osoba i nadamo se da u međuvremenu neće biti još težih događaja – dodao je Šašić.

U Ministarstvu zdravlja navode da su, povodom zahteva da zdravstveni radnici dobiju status službene osobe, usvojenim izmenama i dopunama Krivičnog zakonika iz 2010. godine za nasilje nad zdravstvenim radnicima, koji obavljaju poslove od javnog značaja, a koji su pod povećanim rizikom za bezbednost osoba koje ga obavljaju, predviđene teže sankcije od uobičajenih.

Danijela Davidov-Kesar

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.