Izvor: Blic, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medalje ne donose posao

U svojoj 23. godini, Miloš Stanković je na osnovu svojih pronalazaka postao član Akademije izumitelja Srbije. Ovaj mladi Zemunac je time poneo titulu najmlađeg akademika u istoriji Srbije. Prvu medalju za svoj pronalazak dobio je u 18. godini.

Miloš je dobitnik četrdesetak domaćih i međunarodnih priznanja. Završio je Višu elektrotehničku školu i nastavio studije na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin", smer proizvodni menadžment, a nedavno je i diplomirao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Ovaj mladi inženjer elektrotehnike je, kako kaže, oduvek voleo da rasklapa automobile i pravi svoje prve „izume". Pronalascima je ozbiljno počeo da se bavi u trećem razredu srednje škole. Njegov profesor Mitar Boroja uveo ga je u svet inovacije. Tad je i nastao prvi njegov izum, „eko-auspuh", za koji je dobio svoju prvu, srebrnu medalju „Mihajlo Pupin".

- Pored eko-auspuha, koji bi mogli da koriste svi automobili, brojna priznanja i nagrade doneo mi je elektrostatički prečistač. Za njega vlada veliko interesovanje u inostranstvu. U svetu je inače globalno otopljavanje u centru pažnje kao ozbiljan problem. Ugrađivanjem prečistača u fabrike, koje su najveći zagađivači, izduvne čestice bi se u potpunosti odvajale i ne bi odlazile u vazduh - objašnjava Miloš.

Mladi inovator, međutim, i pored prestižnih diploma i nagrada nije dobio nijednu stipendiju za svoje radove. Poslao je više od hiljadu molbi raznim fondovima, predsedniku, premijeru, ustanovama i ni na jednu mu nije odgovoreno. Dobio je samo kratkoročnu pomoć od Opštine Zemun. U Fondu za mlade talente odgovoreno mu je da „ne mogu da klasifikuju njegovo dostignuće".

- Volim Srbiju i voleo bih da ovi pronalasci budu srpski brend i proizvod a ne da pripadnu nekoj od zemalja koje su nas bombardovale. Međutim, naša država nema razumevanja za kreativne pronalaske, sve moramo da pokušamo da proguramo na svoju odgovornost i uz sopstvene finansije - priča Miloš. On dodaje da već postoji veliko interesovanje za njegove izume u inostranstvu, i da stručnjaci tamo umeju da cene revolucionarne pronalaske.

Miloš je trenutno u potrazi za zaposlenjem i nema nijednu konkretnu ponudu za posao. Kako navodi, voleo bi da radi u Ministarstvu, u Fondu za mlade talente. Veruje da bi mogao da promeni tamošnju situaciju svojim radom i zalaganjem i, uz osmeh, dodaje da ga roditelji zovu „borcem protiv vetrenjača".

Radi dizajn aviona

Od 2001. godine Miloš Stanković izumeo je eko auspuh, univerzalni filter za gasove, elektrostatički prečistač, pokretnu protivtenkovsku minu, a sada radi na dizajnu automobila i aviona.

Zaslužni građanin Zemuna

Kruna Miloševog uspeha, kako kaže, bila je povelja za građanske zasluge koju je dobio prošle godine kad je, na osnovu rada i postignutih uspeha, proglašen za zaslužnog građanina Zemuna. Savez pronalazača Jugoslavije dodelio mu je zlatnu plaketu „Tesla - Pupin" za pronalazača 2002. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.