Izvor: Politika, 15.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mazutna mrlja uklonjena iz Save

Radnici „Partizanskog puta – asfaltne baze”, kojima je gorivo u subotu pobeglo iz cisterne, skupljali zagađenu vodu kofama ne obavestivši nadležne

Mazutna mrlja dimenzija pet sa 30 metara, koja se u subotu rasprostrla Savom u blizini Starog železničkog mosta, juče je uklonjena. Čišćenje su obavili oni koji su i ispustili gorivo u Savu, a to je preduzeće „Partizanski put – asfaltna baza”. Njih će inspektori nadzirati i u narednim danima, dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne pobrinu da bude očišćen i masni film koji još pluta površinom reke nekoliko stotina metara nizvodno od mesta gde je mazut nehotice istočen u vodu.

– Pošto smo u ponedeljak izdali nalog da očisti nered za 24 časa, preduzeće „Partizanski put – asfaltna baza” juče je uklonilo oko 90 odsto mazuta iz šahtova, gde se tečnost prvobitno izlila iz njihove cisterne. U Savi više nema mrlja, ali preostalo je čišćenje filma, što zahteva pomoć stručnjaka – rekla je Sonja Simić, načelnik beogradskog odeljenja Republičke vodoprivredne inspekcije.

Količina mazuta koja je dospela u Savu nije precizno utvrđena, ali u „Partizanskom putu” navode da vodu nije zagadilo više od 50 litara goriva. Moglo je biti i gore da njihovi radnici nisu reagovali čim su primetili da je zakazao ventil na cisterni koji je trebalo da prekine dotok goriva u rezervoar. U okolinu cisterne je iscurelo oko 400 litara, ali je veći deo potencijalno opasne tečnosti počišćen pre nego što je iz obližnjih šahtova otekao ka reci.

– Čim je mazut briznuo, jurnuli smo na čišćenje i do kraja tog dana uklonili smo većinu goriva iz šahtova. U nedelju smo kofama skupljali mrlju iz reke. Pre nego što smo dovršili, u ponedeljak su se pojavili inspektori – kazao je Miodrag Stefanović, rukovodilac u preduzeću „Partizanski put – asfaltna baza”.

Inspektori nisu došli zato što ih je pozvao neko iz preduzeća već je prijava došla sa drugog mesta. Stefanović objašnjava da on i njegovi ljudi nisu razmišljali da li je moguće kofama pokupiti sav ispušteni mazut i očistiti reku, već su čekali ponedeljak, radni dan, da kupe jutene trake, neophodne za čišćenja ove vrste. Dok su u ponedeljak tražili otvorenu radnju, inspektori su pokucali na njihova vrata.

– Nabavili smo opremu i angažovali stručnjake koji mogu hemijski očistiti vodu. Za pola veka, koliko smo na ovoj lokaciji, nikada nam se nije desila ovakva nezgoda. To ne znači da je voda ovde čista, naprotiv. Prizor koji vidimo svakog jutra kada stižemo na posao je tragičan. Desetine brodova su ovde ukotvljene dužinom od 300 metara i oko njih je gomila otpada. Ti brodovi i naplavljeno đubre su zaustavili mazutnu mrlju kako se ne bi još više proširila. Hemičari će proveriti uzorke vode, ali ne verujem da svega 50 litara mazuta može da izazove štetu koju bi ovde iko primetio – navodi Stefanović.

Čak i da je šteta po životnu sredinu minimalna, u šta su uvereni i inspektori, račun će ipak biti ispostavljen „Partizanskom putu”.

V. Vukasović

[objavljeno: 15/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.