Marokanci očarali Beograđane

Izvor: Politika, 13.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marokanci očarali Beograđane

Na Šestom međunarodnom dečjem festivalu na Krimu, učenici beogradskih osnovnih škola uspešno predstavili našu zemlju

Polaznici Regionalnog centra za talente "Beograd dva" veoma su uspešno predstavili našu zemlju na Šestom dečjem međunarodnom festivalu "Učinimo svet boljim", koji je od 15. jula do 4. avgusta održan na Krimu (Ukrajina).
U jednom od najvećih dečjih kampova u svetu, udaljenom osam kilometara od Jalte, deset učenika iz sedam beogradskih osnovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << škola, upoznalo je drugare iz 27 zemalja sa kulturnim, istorijskim, tradicionalnim i umetničkim vrednostima Srbije i njene prestonice.

Prema rečima Nikole Srzentića, direktora Regionalnog centra za talente "Beograd dva", srpska dečja delegacija koja je prvi put učestvovala na ovom festivalu, za sveukupno ponašanje i predstavljanje naše zemlje, izabrana je za jednu od najboljih.

Na festivalu pesme, folklora i druženja, više od 400 učesnika svakodnevno je imalo različite radionice, pa im je, kako kažu učenici, svaki dan od jutra do mraka u potpunosti bio ispunjen.

Danilo Brakočević, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Đura Daničić", ističe da je na festivalu bilo najvažnije uspostaviti dobru komunikaciju između dece iz različitih zemalja.

– Kroz druženje sa vršnjacima iz ovih država naučili smo više o njihovoj kulturi i tradiciji. U Danu mira, koji je organizovan u okviru dečje diplomatije, naše drugarice Olga Obrenović i Jana Mišić, pred 4.500 gledalaca iznele su ideje na koji način deca mogu da doprinesu miru i rešavanju problema u svetu. Najvažnije je da je ovo druženje doprinelo da se između vršnjaka stvori međunarodno prijateljstvo i prava slika o svakoj zemlji – rekao je Brakočević, koji je sa festivala doneo dve torbe suvenira koje je dobio u razmeni sa svojim novim drugarima.

Dečaci i devojčice iz Beograda najviše vremena su proveli sa Marokancima, sa kojima su u kampu delili kuću. Prema rečima Anđelije Jaćimović, učenice osmog razreda Osnovne škole "Vladislav Petković Dis", deca iz drugih država su veoma lako učila reči srpskog jezika.

– Ništa neobično nije bilo čuti reči poput: "zdravo", "kako si", pa nam se činilo u jednom trenutku kao da ceo kamp zna srpski. Premda je marokanski jezik težak za izgovor, uspeli smo da savladamo tradicionalni pozdrav "selam alejkum" i reč "zvina"– koja znači "lepo" – objasnila je Jaćimovićeva.

Sem cimera Marokanaca, koji su na sedam devojčica i tri dečaka iz Srbije ostavili najupečatljiviji utisak, dopali su im se i Kinezi, Grci, Kiprani. Boravak u Ukrajini, deca će pamtiti i po znamenitostima koje su imali prilike da vide obilazeći krimsku obalu.

J. Lucić

[objavljeno: 13.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.