Manastiri kao turistički adut

Izvor: Politika, 02.Avg.2011, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastiri kao turistički adut

Od danas do kraja avgusta, svake srede, zainteresovani će moći da se upute u troipočasovni obilazak tri značajne beogradske bogomolje

Noćni provod i kafanski život najčešće su asocijacije stranih gostiju na našu prestonicu, dok su manastiri i crkve često nepoznanica čak i domaćem stanovništvu. Zato će „Lasta” od danas do kraja avgusta svake srede organizovati redovnu turu, kojom će biti obuhvaćene posete manastirima Vavedenje i Rakovica, kao i Crkvi svetih apostola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Petra i Pavla na Topčideru. Priliku da prvi pođu na troipočasovni izlet juče su imali novinari.

Prvo odredište bio je Senjak. Tamo je, u zelenoj oazi nadomak gradske vreve, ušuškan manastir Vavedenje presvete Bogorodice. U kopreni od šume, zahvaljujući ktitorki Persidi Milenković, 1935. godine podignuti su crkva i monaške odaje. Pogled po ulasku u portu pada najpre na grobove u kojima su sahranjeni mitropoliti SPC, ali i rodoljuba streljanih 1944. Unutar povećeg hrama su ikonostas i freske. Ko nameri da dođe kolima, lako će se orijentisati: idući uzbrdo, od Mostarske petlje prema Topčiderskoj zvezdi, naići će na putokaz sa desne strane.

Posle Vavedenja, najmlađeg manastira u Beogradu, usledio je obilazak najstarije crkve u delu prestonice južno od Dunava i Save. Bogomolja u Topčiderskom parku nosi ime svetih apostola Petra i Pavla. Podignuta je u prvoj polovini 19. veka na mestu gde je Miloš Obrenović izbegao atentat koji je organizovao Karađorđe. Knez je, u znak zahvalnosti Bogu zbog toga što je izbegao kuršume, podigao hram koji je dugo služio kao dvorska crkva Obrenovića.

– Po Miloševoj naredbi, za izgradnju hrama upotrebljeno je kamenje od kojeg su bili sazdani grobovi na starom počivalištu koje je bilo na mestu crkve. Ovde je donesen prvi crkveni ustav u oslobođenoj Srbiji, u mitropolitovom konaku, u kojem je živeo i radio Melentije Pavlović, prvi srpski mitropolit posle turskog ropstva. U porti je dugo čuvana i Terazijska česma pre nego što je preseljena u centar – govori sveštenik Vladimir Marković.

Novinarsku ekspediciju put je dalje poveo prema Rakovici. Za razliku od Vavedenja, optočenog zelenilom, rakovički manastir nalazi se usred oronule industrijske zone. Kada se prevali desetak kilometara od gradskog jezgra, gde jedini pejzaž čine skeleti nekadašnjih privrednih mastodonata, nailazi se na bogomolju ukleštenu između brda Straževica i Pruževica, posvećenu arhanđelima Mihajlu i Gavrilu. Kompleks, u kojem su sahranjeni predratni poglavar SPC Dimitrije i patrijarh Pavle, ali i ustanik Vasa Čarapić, nalazi se na ovom mestu od 16. veka. Ali, znatno je stariji.

– Veruje se da hram potiče iz doba kneza Lazara. Najpre je bio nedaleko od Avale, na putu za Kragujevac. Preseljen je kada su ga Turci poharali. Na mestu gde je danas, ranije se nalazila crkva Prevelika koja je bila metoh prvobitnog manastira – objašnjava jedna od monahinja.

U ovom ženskom manastiru – kao što je i Vavedenje – crkva se renovira, pa se za bogosluženja privremeno koristi obližnja kapela. Tu je i prodavnica u kojoj, osim sveća, postoji obilje religijske literature i relikvija. Dok nas provode kroz kompleks, monahinje pričaju još neka poglavlja iz povesti Rakovice. Manastir su, kažu, obnovili Obrenovići posle oslobođenja od Turaka. U 20. veku ovde je funkcionisala prva monaška škola u Srbiji, kao i sinodska ikonopisna škola. Posle Drugog svetskog rata, u hramu je do 1958. godine bila i bogoslovija, a šezdesetih godina preko puta je podignuta kapela nad izvorom vode koji je poneo ime svete Petke.

D. Bukvić

-----------------------------------------------------------

U obilazak otvorenim autobusom

Cena „Lastine” manastirske ture je 400 dinara za odrasle i 250 za decu od sedam do 14 godina, dok je za mališane mlađe od sedam godina besplatno. Posetioce prevozi otvoreni turistički autobus koji svake srede polazi u 9 sati sa Savskog trga i u 9.30 sa turističkog stajališta na Trgu Nikole Pašića. Karte mogu da se kupe u „Lastinim” poslovnicama u Balkanskoj 35 i na Savskom trgu 1a, kao i kod hostese u vozilu.

objavljeno: 03.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.