Mamutski zub veličine cigle

Izvor: Politika, 06.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mamutski zub veličine cigle

„Nepogrešivi” bilijarski sto, soba sa ogledalima i tajne alhemičara predstavljene na drugom Festivalu nauke. – Kako „u kućnoj režiji” proveriti kvalitet pijaće vode

U potrazi za kamenom mudrosti, krijući svoja znanja od tuđih pogleda, drevni alhemičari prenosili su poruke ispisujući ih nevidljivom tečnošću, koja se, kada se „prazan” papir približi vatri, pretvarala u smisleni niz slova. Potpuno isti ogled, uz pomoć specijalnog hemijskog rastvora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izveli su, pred mnogo radoznalih posmatrača, Milan Popović i Tina Kamčeva, studenti Fakulteta za fizičku hemiju. Ovo dvoje mladih ljudi, odeveni poput pravih alhemičara iz minulih vekova, samo su dvoje od brojnih učesnika drugog Festivala nauke, koji je juče otvoren u Muzeju „25. maj”.

Prvi dan festivala obeležile su grupne posete đaka koji su, razgledajući prilično veliki izložbeni prostor na gornjem nivou Muzeja, prisustvovali zanimljivim eksperimentima iz biologije, hemije, psihologije, fizike i brojnih drugih nauka. Tako su studenti Fizičkog fakulteta pokazali umanjenu verziju Teslinog transformatora koji omogućava bežični prenos energije.

Na festivalu su se predstavili i forenzičari Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su simulirali uviđaj posle ubistva i zainteresovanim đacima uzimali otiske prstiju. Na ovom mestu, posetioci su saznali da čuvene „piramide” označene brojevima – neizbežni „dekor” svakog uviđaja, zapravo služe za označavanje tragova. U improvizovanoj laboratoriji, obavljena je analiza telesnih tečnosti nađenih na mestu zločina, čijim se posmatranjem može utvrditi DNK ubice.

Optičke iluzije i obmane čula činile su postavku Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta. Posebnu pažnju privukla je soba sa ogledalima, u kojoj, gde god da se okrenete, možete videti svoju malenkost „umnoženu” u beskonačno mnogo primeraka. Prirodnjake će privući postavka Rudarsko-geološkog fakulteta gde su, osim brojnih uzoraka minerala i stena, izloženi zub mamuta veličine cigle i deo kičmenog stuba bizona, pronađeni u okolini Beograda.

Festival obiluje i sadržajima koji imaju praktičan karakter. Tako je na štandu „Bio-logika” predstavljena analiza vode koja se sprovodi pomoću korena luka. Koren se umoči u vodu i onda se pod mikroskopom pogleda koliko se ćelija izmenilo pod uticajem vode. Ako je procenat veći od 20 odsto, tečnost nije za piće. Svako ko poseduje kod kuće mikroskop može na ovaj način da proveri svoju „česmovaču”.

Donji nivo Muzeja rezervisan je za postavku u vezi sa posetom Josipa Broza Tita svemirskom centru NASA u Hjustonu 1971. godine. Ovde su izloženi, između ostalog, komadić mesečevog tla koji je Tito dobio 1973. godine od američkog predsednika Ričarda Niksona i zastava SFRJ koju je posada broda „Apolo 17” nosila na Mesec. Takođe, u donjem nivou održavaju se i naučna predavanja.

Festival nauke traje do sutra i otvoren je od 11 do 19 časova, dok ulaznica, koja ujedno služi i kao putna isprava u vozilima GSP-a, košta 250 dinara. S obzirom na maštovitost izlagača, ostaje nada da će osnivanje centra za popularizaciju nauke i tehnologije, koje je danas na otvaranju festivala najavio Božidar Đelić, republički ministar za nauku i tehnološki razvoj, uslediti u što skorije vreme.

D. Bukvić

[objavljeno: 06/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.