Malo zgrada ima skupštine stanara

Izvor: Studio B, 13.Mar.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo zgrada ima skupštine stanara

Skupština zgrade može da posluje kao firma, na čelu sa predsednikom koji zastupa stanare. Pečat, matični i poreski broj, kao i tekući račun neophodni su da stanari mogu da prikupe i troše novac za održavanje svojih zgrada.

Ipak, da u Beogradu malo zgrada ima skupštine stanara, može da se vidi i na prvi pogled, po uredjenim ulazima u onima koje su ih oformile.

Stanari Zgrade u Resavskoj 88 organizovali su se i rade kao da su u preduzeću. Svaki stan mesečno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na račun zgrade uplaćuje 300 dinara. Taj novac koriste da zamene vrata, pločice, poštanske sandučiće, stave video nadzor i interfon. U odnosu na prošlu godinu kada nisu imali skupština mnogo toga se promenilo.

Iako se sve češće formiraju Skupštine zgrada, tek 5 odsto je to i ozvaničilo otvaranjem tekućeg računa. Opština Savski venac podstiče ih da to urade jer mogu da učestvuju u akciji Naša kuća u kojoj na svaki uložen dinar za popravke opština daje dva.

Takva razlika očigledna je u zgradi u Kraljevića Marka 12, gde stanari predsednika ne menjaju već godinama, jer su zajednički podrum preuredili u teretanu, odnosno klub avio modelara, odnosno tv ili internet salu,šta god je u tom trenutku potrebno nekom od komšija.

A da bi napunili račun stanari te zgrade ne plaćaju ništa.Njihova skupština ima 20 godina staža, pa su tokom godina, kako kažu stekli bolju praksu-počeli su da izdaju u zakup deo zajedničkog prostora i tako finasiraju radove svog predzeća.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Politika se uvukla i u liftove

Izvor: Politika, 13.Mar.2011

Nezadovoljstvo stanara u zgradama u Užicu povodom organizovanja Odeljenja za održavanje liftova u JP „Stan”..Užice – Ako je suditi po reakcijama skupština stanara u zgradama, nije na pogodno tle pala odluka Gradskog veća da se u gradu na Đetinji, pri JP „Stan“, organizuje Odeljenje za...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.