Mali: Zemlja koja ne bude izgrađena do roka vraća se Vladi Srbije

Izvor: Studio B, 18.Maj.2015, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Zemlja koja ne bude izgrađena do roka vraća se Vladi Srbije

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će u slučaju da se projekat "Beograd na vodi" ne završi u roku, sva zemlja - data inače investitoru u zakup na 99 godina, a koja ne bude izgrađena, vratiti Vladi Srbije.

"Ne možete da svih dva miliona kvadrata gradite u istom trenutku, jer ćete preplaviti tržište. Ideja je da se dva miliona kvadrata ravnomerno rasporedi na određeni vremenski period.

Od razvoja tržišta nekretnina će zavisiti to da li će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << neke stvari ubrzati ili usporiti i na to se odnosi taj period od 20 do 30 godina", rekao je Mali u intervjuu za "Danas" i dodao da lično smatra da će to "biti završeno mnogo pre 20 godina".

"Druga faza Beograda na vodi u stvari zavisi od nas. Investitor će krenuti da gradi prvu fazu, to su ovih više od 300.000 kvadrata - kula, tržni centar, poslovna zgrada, dve stambene i hotel. Da bi krenuli dalje, mi moramo da izmestimo postojeću Železničku stanicu i da Prokop profunkcioniše u potpunosti. Očekujem da se to završi u potpunosti do kraja 2018. kako bi se 2019. stvorili potpuni uslovi da se sve šine raščiste iz prostora Savskog amfiteatra i kako bi krenula da se radi druga faza", rekao je Mali.

Kako je dodao, ukoliko se ne završi u tom roku, sva zemlja, data inače investitoru u zakup na 99 godina, a koja ne bude izgrađena vraća se Vladi Srbije.

Na novinarsko podsećanje da je premijer prošle godine rekao da će sve biti gotovo za četiri godine, a da je on rekao da će biti za deset, Mali je rekao da je premijer Vučić mislio na tu prvu fazu.

"Očekujem da ćemo krenuti sa gradnjom do kraja leta ove godine, a onda ćemo sukcesivno krenuti sa gradnjom kako se projekti tih pojedinih zgrada budu završavali. Realan rok je da za dve i po do tri godine, ajde recimo četiri godine, sve to što smo pokrenuli u prvoj fazi bude završeno", rekao je Mali.

Gradonačelnik je istakao da je Savamala zaštićena ne kao kulturno dobro, već kao ambijent i to će ostati tako. "Ono što mi želimo da uradimo jeste da sredimo te objekte koji su tamo, da ih renoviramo na isti način kao i Beogradsku zadrugu", rekao je Mali i dodao da se Savamala neće dirati i da je ona kao ambijent zaštićena.

"Taj deo grad će biti originalan i autentičan i neće izgubiti duh koji ima. S druge strane, imate objekte kao što su Beogradska zadruga, zgrada Železničke stanice i Pošte, fabrika kartona Milan Vapa pored ulaza na Sajam, hotel Bristol, ložionica pored Gazele, one, iako lokacijski pripadaju Beogradu na vodi, ostaće u vlasništvu Vlade Srbije", istakao je on.

Na pitanje kakva je zainteresovanost za prodaju stanova u Beogradu na vodi i kada će se više detalja znati, Mali je rekao da je zahtev investitora bio da malo osete tržište.

"Nesrećno smo to nazvali 'pretprodaja stanova', a to je zapravo bilo opipavanje tržišta. Za samo prva dva dana javilo se 1.500 zainteresovanih, tako da, prema njihovim rečima, tih 320 stanova neće biti nikakav problem da se prodaju.

 O tom važnom projektu,ali i drugim aktuelnim temama gradonačelnik Siniša Mali govoriće sutra u jutarnjem programu Studija B, od 8 sati.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.