Magična privlačnost „najluđe noći”

Izvor: Politika, 25.Dec.2009, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magična privlačnost „najluđe noći”

Očekuje se dolazak 15 000 stranaca, od kojih većinu tradicionalno čine Slovenci

Godinu koja odbrojava poslednje dane u Beogradu je, prema zvaničnim podacima, dočekalo 12 000 stranih državljana, a taj broj će, sve su prilike, na predstojećem dočeku biti premašen jer se očekuje dolazak oko 15 000 stranaca. „Najluđa noć” u našoj prestonici i dalje ima magičnu privlačnost za goste iz Slovenije koji tradicionalno čine gro posetilaca sa stranim pasošem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Jeftiniji smeštaj, mahom po hostelima, uveliko je „planuo”, a krevet se trenutno može rezervisati jedino u nekoj skupljoj varijanti ili privatnom smeštaju.

– Dočeci Nove godine u našoj prestonici postali su svojevrsni brend, prepoznatljiv u regionu. Beograđanima zvuči neverovatno, ali je provod u našem glavnom gradu većini posetilaca sa zapada izuzetno jeftin. Najviše stranaca dolazi upravo za novogodišnje praznike i u toku letnjih meseci, a profil ljudi koji doputuje za „najluđu noć” jedino želi urnebesan provod, koji i dobiju u ovdašnjim klubovima i na splavovima – komentariše radnica u jednoj prestoničkoj turističkoj agenciji.

Prema podacima slovenačkih turističkih organizacija, dosad je prodato oko 7.000 novogodišnjih aranžmana, a smatra se da će još najmanje 2.000 Slovenaca na doček u Beograd doći u sopstvenoj režiji. Oni uglavnom odsedaju kod prijatelja, pa o takvim boravcima nema statističkih podataka. O tome koliko je beogradski provod popularan među bivšim komšijama svedoči podatak da će 30. decembra dva voza Slovenaca ovamo doći organizovano.

Za deset meseci ove godine prestonicu Srbije posetilo jesedam odsto više stranih turista, dok je broj noćenja povećan 17 odsto, a turistički poslenici očekuju dalji rast poseta.

Budući da ogromnu većinu putnika namernika koji u našu prestonicu doputuju isključivo zbog dočeka čine mladi ljudi, oni se odlučuju za jeftiniji smeštaj u hostelima. U ovim ugostiteljskim objektima prosečna cena noćenja je oko 30 evra, a u hotelima je to najniži iznos koji se naplaćuje za konak.

Centralna proslava Nove godine tradicionalno se organizuje na platou ispred Doma Narodne skupštine, a Beograđane i njihove goste zabavljaće Željko Joksimović, Đorđe David i bendovi „Sars” i „Sanšajn”.

U „najluđoj noći” sugrađanima će čestitke posredstvom video bima uputiti Radomir Antić, Dušan Ivković, Nađa Higl, Novak Đoković, Milorad Čavić... Program će voditi Ivon Jafali, voditeljka Studija B, koji će uživo prenositi doček pod sloganom „Vrata su otvorena”.

Slavlje će se1. januara preseliti u „Ulicu otvorenog srca”, koju od 12 sati u Svetogorskoj i delu Makedonske ulice organizuje Turistička organizacija Beograda. Mališani i njihovi roditelji zabavljaće se uz zanimljiv program, dobre vile, Deda Mraza, a ujedno će biti u prilici da prilozima pomognu deci kojima je to najpotrebnije, jer ova manifestacija ima humanitarni karakter.

D. Vukotić

[objavljeno: 25/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.