Izvor: Blic, 05.Dec.2017, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MISTERIOZNA KUĆA Pre 140 godina je bila prava palata, a danas čak NEMA NI KROV

Kuća bez krova smeštena u Ulici Braće Krsmanović 2, neposredno uz bedeme Brankovog mosta, stara je skoro 140 godina, ali je već na prvi pogled jasno da je nekad bila prava lepotica i imala burnu istoriju.

Užurbano prolazeći pored nje svakodnevno, mnogi je i ne pogledaju valjano, naviknuti da je taj prostor popunjen odvajkada. A većina Beograđana je zna kao - Špansku kuću.

- Nekadašnja zgrada Pristaništa podignuta je oko 1880. godine u duhu akademske arhitektonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prakse 19. veka. U to vreme bio je to jedan od najreprezentativnijih objekata Savske padine, palata sa podrumom, prizemljem i spratom. Naziv Španska kuća je kolokvijalan iz novijeg vremena i njegovo poreklo nama nije poznato – kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, pod čijom je zaštitom objekat u okviru celine Savamala.

U njoj je, u godinama nakon Prvog svetskog rata bio smešten Muzej rečnog brodarstva. Od sredine 20. do prve decenije 21. veka, zgrada je promenila nekoliko zakupaca i gotovo isto toliko planova za rekonstrukciju, koji su prekidani najčešće zbog nedostatka novca.

Nameru da objektu vrate muzejsku namenu imalo je Jugoslovensko rečno brodarstvo koja je kancelarije u Braće Krsmanović zakupljivala desetak godina, sve do 2003. To im, međutim, nije pošlo za rukom. Kako je Savamala godinama bila stecište kulturnih i zabavnih događanja, 2013. je u Španskoj kući "Gete institut" realizovao projekat "Urban inkubator".

Najveća mogućnost za obnovu objekta postojala je baš u tom periodu. Arhitekta Stanko Divjakinja napravio je nacrt rekonstrukcije, pa je čak postojala ideja da se Španska kuća preinači u hotel. Njegova ideja je bila da se zadrži originalni izgled zgrade, jer estetski elementi fasade korespondiraju sa osnovom Brankovog mosta.

- Španska kuća svojevremeno je služila kao carinarnica, ali je u Titovoj Jugoslaviji prepuštena na milost i nemilost zubu vremena, tako da je potpuno propala. Posle se našao investitor voljan da zgradu obnovi, sa željom da otvori hotel. Staro je jezgro zdanja tada gotovo u potpunosti uklonjeno, izuzimajući spoljne zidove, a dograđeni su i pojedini novi elementi. Vremenom je investitor zapao u finansijske teškoće, pa je bio prinuđen da odustane od zamisli o hotelu – navodi se u opisu tadašnjeg "Geteovog" projekta.

Namena nikada nije definisana

Budućnost objekta je potpuno neizvesna.

- Mi nemamo uticaja na odluke o ustupanju na privremeno korišćenje bilo kog objekta koji se nalazi u zoni zaštite – rekli su u Zavod za zaštitu spomenika i dodali da, budući da sama kuća nije imala kroz istoriju kontinuiranu namenu, ona nije usko određena, odnosno strogo definisana.

"Ovde je počinjala agonija Jevreja..."

Na susednom objektu nalazi se tabla koja objašnjava ulogu koju je Španska kuća imala u stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu. Naime, u ovoj zgradi se nalazio sabirni centar u kome su se buduće žrtve registrovale.

"Na ovom mestu počinjala je agonija jevrejskih žena i dece, zatočenika jevrejskog logora Zemun" – ovom rečenicom započinje tekst u spomen žrtvama holokausta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.