Lopov biciklista i dalje na slobodi

Izvor: Politika, 07.Maj.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lopov biciklista i dalje na slobodi

Posle pljačke Unikredit banke seo na dvotočkaša i nestao sa 23.000 evra, 2.000 dolara i 2.000.000 dinara

Pljačkaš koji je prekjuče biciklom pobegao sa plenom od 2.000.000 dinara, 23.000 evra i 2.000 dolara posle krađe u Unikredit banci u Ulici 27. marta nije preterano brinuo o potrazi za njim. Seo je na svoj bajs i Đušinom ulicom se, kao da je otišao na rekreaciju, udaljio od banke. Još nije uhvaćen. Možda je ovo najneobičniji slučaj pljačke, koji kod Beograđana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izaziva pitanje kako je moguće da biciklista vešti pljačkaš nije otkriven, ali nije prva krađa koja je više za neki komedijski filmski scenario.  

Bežali liftom i zaglavili se

U septembru 2008. godine dvojica pedesetogodišnjaka opljačkali su stan u Ulici gospodara Vučića. Kako bi uštedeli vreme i što pre pobegli iz zgrade, ušli su u lift, ali je on propao u podrum i ostao zaglavljen. Ubrzo su izvučeni iz lifta, ali ih je ispred njega čekala policija i uhapsila. Dve godine kasnije, slična sudbina zadesila je i tridesetdvogodišnjeg studenta Đorđa K. On je u junu 2010. opljačkao banku na Novom Beogradu i iz nje izneo više od dva miliona dinara. Nije uspeo daleko da odmakne, jer je vreme posle pljačke izgubio pokušavajući da otključa bicikl koji je pre razbojništva zaključao kako bi ga zaštitio od – lopova.

Lopove zaustavio kolaps u saobraćaju

Pojedinim prestoničkim lopovima planove posle uspešno obavljenih pljački kvarile su i saobraćajne gužve. Polovinom novembra 2007. četvorica razbojnika opljačkali su banku na Starom sajmištu i iz nje odneli tri miliona dinara i 45.000 evra. Pljačkaši su se potom preko Brankovog mosta „fordom” uputili u drugi deo grada, ali su se na mostu „upali” u saobraćajnu gužvu, gde ih je policija sustigla i privela.

Saosećajni pljačkaš

Pojedini razbojnici imaju i osećanja, što svedoči pokušaj pljačke pred doček 2013. godine. Muškarac naoružan pištoljem ušetao je u butik u Bulevaru despota Stefana i, kada je video da je lokalu samo jedna radnica, odustao je od namere i to je i objasnio.

– Ako vas ja opljačkam, onda ćete verovatno vi morati sve da platite – rekao je muškarac posle čega je napustio lokal i odšetao niz bulevar.

Hrabra prodavačica i plašljivi razbojnik

U aprilu ove godine jedna prestonička prodavačica brzo je stekla popularnost na internetu jer je, i pored toga što joj je pištolj bio uperen u lice, uspela da otera razbojnika. U centru Beograda u prodavnicu mešovite robe ušetao je lopov koji je želeo da otme dnevni pazar. Kada je izvadio pištolj i zatražio novac, prodavačica mu je pokazala da ga snimaju kamere. Kako je on i dalje insistirao da mu ona preda pazar, žena iznervirana njegovom upornošću, izgubila je strpljenje, ustala sa stolice i pokazujući mu prstom ka vratima povikala „Izlazi napolje!” Videvši da ni posle nekoliko minuta nije uspeo da zaplaši radnicu, lopov se okrenuo i izašao iz radnje.

„Bračni par” ukrao džak sa dva i po miliona dinara

Na ulogama koje lopovi „odigraju” da bi došli do plena ponekad bi mogli da im pozavide i pojedini glumci. Navodni „bračni par” je tako u septembru 2012. godine u Bulevaru Milutina Milankovića ojadio dostavljača novca za EFG banku. 

Jedan od razbojnika gurao je dečja kolica, dok je drugi maskiran plavom ženskom perikom i naočarima išao kraj njega i pretvarao se da mu je žena.

Kad im je radnik prišao, jedan od njih je iz sve snage gurnuo kolica na dostavljača novca i poprskao ga suzavcem, a drugi mu je iz ruke istrgao džak u kome je bilo dva i po miliona dinara.

Pljačke započeo u kafani, a završio u pekari

Tridesetogodišnjak naoružan nožem orobio je u januaru 2009. godine za pola sata pet lokala – počeo je u kafani „Banovići”, a završio u pekari „Marko”.

Razbojnik je pljačku krenuo u Sarajevskoj ulici, gde je sačekao da konobarica u kafani bude sama, pa je onda, preteći nožem, iznudio oko 2.000 dinara. Kada je video da se ona uplašila, rekao je da pljačka zbog deteta koje je u bolnici. Na Savskom trgu orobio je prodavnicu „K12”, odakle je ukrao oko 31.000 dinara, a prolaznici u Višegradskoj oteo novčanik. U istoj ulici pokrao je i radnju „Češki damast” i odneo oko 1.000 dinara. Potom se vratio na „mesto zločina” u Sarajevsku ulicu i na samo nekoliko metara od kafane „Banovići” orobio pekaru „Marko”.

Greškom opljačkali policajca

Trojica razbojnika opljačkala su 2005. godine greškom policajca. Oni su upali u njegov stan, zavezali ga, ispreturali stvari i ukrali oko 4.000 dinara, dva mobilna telefona i dokumenta. Kada su posle pljačke pregledali novčanik sa dokumentima, shvatili su da su ušli u pogrešan stan i da im je „žrtva” radnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Najeo se, pa zaspao u opljačkanom stanu

Pamti se i slučaj od pre nekoliko godina kada je jedan od lopova posle pljačke dragocenosti iz stana otvorio frižider, najeo se i napio, a onda prilegao da dremne. Iz slatkog sna ga je probudio vlasnik stana.

Metlom zaustavio lopova

Radnik „Gradske čistoće” sprečio je u decembru 2008. godine lopova da posle pljačke zlatare u Uzun Mirkovoj pobegne sa plenom. Kada je čuo zlatarevo zapomaganje i video ga kako trči za nepoznatim mladićem, radnik je metlom krenuo na lopova i izudarao ga. Lopov se nekako izvukao ispod metle, ali ga je ubrzo sustigla policijska patrola.

D. Aleksić, B. Vasiljević

objavljeno: 07.05.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.