Lončar: Deca su u dobrom i stabilnom stanju

Izvor: Politika, 29.Apr.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Deca su u dobrom i stabilnom stanju

BEOGRAD– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su deca iz OŠ „Stevan Sremac” iz Borče, koja su primljena u Institut za majku i dete zbog stomačnih tegoba, u dobrom i stabilnom stanju, ali da će zbog preventivnih i medincinskih razloga do daljeg ostati u bolnici.

Lončar je rekao Tanjugu da je u tu zdravstvenu ustanovu primljeno trinaestoro dece, od ukupno 14 koliko ih je imalo tegobe, a da je jedno dete smešteno u Dečju bolnicu u Tiršovoj.

Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u bolnici u Tiršovoj potvrđeno je to dete nakon pregleda pušteno kući.

„Dao sam nalog da se hitno istraži uzrok trovanja dece i oni koji su odgovorni snosiće sankcije. To se više neće tolerisati, neće se više nikom isplatiti da propusti da pogleda da li je možda istekao rok”, rekao je Lončar, dodajući da su sve inspekcije na licu mesta.

Ministar je dodao da će se, pošto inspekcije završe rad, tačno znati šta je uzrok trovanja, a kada se to bude znalo, onda će se znati i u kom lancu je došlo do propusta.

On je precizirao da će se detalji trovanja dece znati u onom vremenskom periodu koliko je potrebno da se urade sve analize.

„Imate jedan krug, sumnjate na jednu stvar, ako je to to, dobijete taj nalaz, ako ne, morate da idete sve dalje i dalje da biste pronašli uzročnik. Koliko je potrebno laboratoriji da to sve obradi, toliko nam treba vremena da znamo šta je urzok ovome, a onda će nadežne službe da vide zbog čega je do toga došlo”, rekao je Lončar.

Prema pričama dece, imali su užinu, jeli su svoje obroke i pili sok koji su dobili u školi i posle pola sata, odnosno 45 minuta, osetili su bol u stomaku, vrtoglavicu i povraćanje, rekao je ministar.

Lončar je dodao da su zatim alarmirali nastavnike, otišli do obližnjeg Doma zdravlja gde su odreagovali kako treba i deca su upućena na pravo mesto - u Institut i u Tiršovu.

Lončar, kojem je ovo prvi dan na mestu minsitra zdravlja, kaže da se ovakve stvari u zdravstvu dešavaju.

„Mi smo tu da ove stvari rešimo, kada je već došlo do njih”, rekao je Lončar i dodao da će svi oni koji se bave decom morati mnogo više da povedu računa u vezi sa boravkom, ishranom, pića i naglasio da se to više neće tolerisati.

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović rekao je da je ta zdravstvena ustanova pripremljena i za ovakve vanredne situacije i prijem većeg broja bolesnika.

Na sreću, radi se o sasvim blagoj simptomatologiji, bolovima u stomaku, jedno ili dvoje dece je povraćalo i za sada nema elemenata koji ukazuju da će se klinička slika pogoršati i da će to zahtevati višednevnu hospitalizaciju”, rekao je Vukomanović.

On je dodao da će u Institutu biti organizovati kadrovi i prostorije gde će deca provesti noć i opservacija će biti konstantna i u slucaju potreba biće primenjena terapije.

Vukomanović je zakjučio da će se terapija, uglavnom, ukoliko bude neophodno, sastojati od intravenske infuzije i nadoknade tečnosti.

Na pitanje da li očekuje još prijema dece, Vukomanović je istakao da je to najveći broj dece i da će, ukoliko bude još dece sa istom kliničkom slikomnjih, biti zbrinuta.

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić rekao je Tanjugu da je jedno dete primljeno sa sumnjom na trovanje i bolovima u stomaku, ali da je nakon pregleda pušteno kući.

„Urađene su sve potrebne analize i potvrđeno je da dete nije za bolničko lečenje. Dete je pušteno kući uz savet roditeljima, ukoliko bude problema, da se jave ponovo”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da je danas dežurna klinika Institut za maku i dete, ali da je Univerzitetska dečja bolnica u Tirsovoj spremna da primi jos pacijenata sa istim tegobama, ako je to potrebno.

Tanjug

objavljeno: 29.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Osnovci stabilno,ostaju u bolnici"

Izvor: B92, 29.Apr.2014

Beograd -- Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su đaci OŠ "Stevan Sremac" iz Borče, primljeni u Institut zbog stomačnih tegoba, u dobrom i stabilnom stanju...Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su deca iz OŠ "Stevan Sremac" iz Borče, koja su primljena u Institut za...

Nastavak na B92...

Deca otpušštena iz Instituta za majku i dete

Izvor: Blic, 30.Apr.2014, 12:52

Beograd - Deca iz OŠ "Stevan Sremac" iz Borče, koja su primljena u Institut za majku i dete zbog stomačnih tegoba, osećaju se dobro i puštena su jutros kući...Portparol Instituta dr Radoje Simić rekao je Tanjugu da je 12 mališana koji su zbrinuti u ovoj bolnici dobro, da su pušteni kući i da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.