Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 02:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljudska lobanja na buvljaku u Zemunu

Na zemunskoj buvljoj pijaci na ponudi se našla i ljudska lobanja, po ceni od 100 evra. Prodavac, koji ne želi da mu se ime pominje, kaže da je lobanja na pijacu dospela sa Odeljenja za sudsku medicinu.



Na improvizovanoj tezgi u ograđenom delu pijace, pored polovnih delova za računare, knjiga, radiokasetofona i sportske opreme, pažnju posetilaca privukla je izložena ljudska lobanja.

Prodavac lobanju ceni na 100 evra uz tvrdnju da je prava i da potiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa sudske medicine. Interesovanje znatiželjnih je veliko, ali kupaca nema.

Na lobanji nema usađenih implatanata, kao ni veštačkih spojeva pri kraju vilice, što je pouzdan znak da nije izrađena od plastke. Gubitak koštane mase i promene boje na pojedinim unutrašnjim delovima ukazuju da se radi o ljudskoj lobanji.

Sam prodavac se otkravio i gotovo anegdotski ispričao put ovog neobičnog predmeta. On se, kaže, pored preprodaje polovnih stvari bavi i autoprevozom. Nedavno je prevozio građevinski materijal za potrebe klijenta iz Novog Sada, a kako ovaj nije imao da mu plati, dao mu je stilske vitrine i par fotelja ručne izrade.

Kada je došao kući, u nameri da restaurira nameštaj i tako postigne veću cenu, u jednoj od vitrina je ugledao nesto okruglo zavijeno u novinsku hartiju. Tako je došao u posed lobanje nepoznatog pokojnika. Preko oglasa je nudio lobanju raznim kolekcionarima i tada je, kaže, za nju mogao da dobije 100 evra. Cena mu se učinila malom, pa je u nadi da ce dobiti više izneo lobanju na buvlju pijacu u Zemunu.

"Trebalo je odmah da prodam. Pokajao sam se jer je vučem evo već desetak dana. I prošle nedelje sam je izneo na prodaju, ali sem radoznalaca koji zapitkuju za cenu, pravih kupaca još nema" kaže prodavac.

Doktor sudske medicine Suzana Matejić tvrdi da nije moguće da bilo koji deo ljudskog tela koji se našao na institutima za sudsku medicinu dospe u ruke trgovaca. Prema njenim rečima, tela se posle pregleda vraćaju u celosti u primljenom stanju porodicama ili se, ako porodice nema, sahranjuju na mesta predviđena za takve slučajeve.

Na osnovu fotografije lobanje sa zemunskog buvljaka, Matejićeva smatra da se radi o pravoj ljudskoj lobanji starijoj od 50 godina.

"Do 12 godina od smrti lobanja je masivna i teška. Nakon 20 do 30 godina polusuva i laka, dok je posle 50 godina potpuno suva i lomljiva. Kosti su joj trošne", kaže dr Matejić.

Pretpostavlja da je lobanja sa fotografije starija od 50 godina i da nije izvađena iz zemlje. Naime, promene boje kao i rez na njoj ukazuju da je ova lobanja, kako se stručno kaže, tretirana.

Doktorka Matejić nije mogla da da preciznije podatke na osnovu fotografije, jer kako kaže, potrebno je uraditi DNK analizu na osnovu koje je moguća identifikacija i rekonstrukcija lica.

Pošto niko do zatvaranja pijace nije kupio lobanju, trgovac ju je spakovao u kartonsku kutiju sa ostalim neprodatim stvarima gde će sačekati sledeći pazarni dan, kada će je opet staviti na tezgu dok se neko od nadležnih ne oglasi i spreči ovo bizarno putešestvije posmrtnih ostataka nepoznatog lica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.