Liste čekanja – najosetljivija tema KCS-a

Izvor: Politika, 28.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liste čekanja – najosetljivija tema KCS-a

Pregled magnetnom rezonancom zakazuje se za decembar. – Kvalitetnija usluga zahvaljujući dopunskom radu

Dopunski rad, odnosno naplaćivanje usluga po želji pacijenta i izvan radnog vremenau koji su angažovani lekari koji ispunjavaju zakonske norme, u Kliničkom centru Srbije primenjuje se već mesec dana, sve bolje funkcioniše,što znatno smanjuje liste čekanja. Istovremeno, ova ustanova je dobila Statut, što je dr Đorđe Bajec, direktor KCS, označio kao veliki korak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer se sada nalaze u sistemu zdravstva i podležu zakonima koji važe u zemlji.

Dr Bajec je juče naglasio da je u okviru dopunskog rada urađeno više kardiohirurških, kardiovaskularnih i abdomenalnih hirurških procedura, a da će građani uvođenjem ovakvog rada dobijati kvalitetniju uslugu.

– U okviru dopunskog rada urađeno je više kardiohirurških, kardiovaskularnih i abdomenalnih hirurških procedura. Cene usluga sada određuje Republički zavod za zdravstveno osiguranje, a ubuduće će cenovnik morati da „prođe” kroz proceduru upravnog odbora ustanove. Potrudićemo se da cene usluga budu tržišne. Recimo, operacija odstranjivanja dve trećine želuca košta između 2.500 i 3.500 evra. Uvođenjem novina u rad niko ne gubi, već dobija – istakao je direktor KCS.

Prvi čovek ove kuće smatra da će uvođenjem dopunskog rada u sve klinike KCS-adoći do rasterećivanja kapaciteta koje „pokriva” RZZO, pa će se lakše realizovati standardne usluge u toku dana. Prošlonedeljnu dilemu u medijima oko toga zbog čega je vraćen plan rada Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju za organizovanje rada takozvanih večernjih klinika, dr Bajec je nazvao dečijim bolestima, objasnivši da mu je drago da se to dogodilo, što govori da imaju dobru komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja.

Najosetljivija tema u KCS-u trenutno su liste čekanja, posebno za pregled magnetnom rezonancom, gde se sada pregledi zakazuju za decembar, ali da su odobrena sredstva za nabavku još jednog aparata kako bi se unapredio rad i liste smanjile za polovinu.

On je naglasio da na odeljenju vaskularne hirurgije nema čekanja, podsećajući da se u Velikoj Britaniji na operaciju karotida čeka oko tri meseca. Na odeljenju kardiohirurgije je trenutno na listi 882 pacijenta, a na intervenciju se čeka oko sedam, osam meseci. Za snimak skenerom u KCS nema liste čekanja, osim za pacijente koji se zakazuju ambulantno i čekaju najviše dve nedelje. Problem je i sa ultrazvučnom dijagnostikom, jer se u poliklinici KCS-a dnevno pregleda 50 pacijenata, a pregledi se zakazuju za novembar. Samo u toku jednog dana 1 200 ljudi javilo se da zakaže pregled kod endokrinologa, što je iznad svih mogućnosti lekara ove ustanove, dok se na pregled debelog creva, takozvanu kolonoskopiju, čeka od četiri do šest nedelja.

– Zakon nalaže da hirurzi obave određen broj intervencija u radno vreme. Dešavalo se da pojedinci po ceo dan sede u ćošku i piju kafu, a onda po podne odmorni i čili idu da rade kod privatnika. To ne sme da se događa, da neko ne radi, a da prima platu. KCS će brojne zadatke, odnosno sprovođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti, rešavati preko Stručnog saveta, najvišeg savetodavnog tela, koji do sada nije postojao, a sastoji se od 11 stručnih članova– dodao je naš sagovornik.

Bajec je istakao da misli da će nove ekonomske mere uticati i na rad KCS-a, ali da će se zaposleni boriti da nivo usluga bude dobar.

-----------------------------------------------------------

Polovina novca ide timu medicinara

Intervencije u okviru dopunskog rada sprovode se u Institutu za kardiovaskularne bolesti, Očnoj klinici, Institutu za plastičnu hirurgiju, Klinici za abdominalnu hirurgiju, Grudnoj klinici... Pravilo je takvo da 50 odsto od cene usluge u dopunskom radu dobije ustanova, a polovinu tim koji je uključen u rad. Ukoliko se recimo radi operacija želuca, novac dobijaju abdominalni hirurg, dvoje asistenata, anesteziolog, dve instrumentarke i sestra koja radi na intenzivnoj nezi.

– Lečenje pacijenta nije kao popravka automobila. Oko čoveka sve službe moraju da rade. KCS će davati stimulacije od 10, 20 ili 30 odsto na platu onima koji su uključeni neposredno u dopunski rad, kao što je recimo administrativni radnik, ili onaj koji radi na pregledima rendgenom, ili onaj koji je zaposlen u laboratoriji – rekao je dr Bajec.

D. Davidov-Kesar

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.