Liftom sa sedmog sprata propao do podruma

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liftom sa sedmog sprata propao do podruma

Kabina u kojoj se nalazio sugrađanin padala osam etaža do podruma petnaestospratnice u Ulici Jurija Gagarina

Novobeograđanin Duško Mićević, juče oko 10.45 časova sa sedmog sprta solitera u Ulici Jurija Gagarina, zbog kvara na električnim instalacijama, liftom je propao do podruma kada je kabina u kojoj se nalazio izgubila kontrolu. Mićević je, kroz kućište lifta, padao osam etaža i srećom je ostao nepovređen. Kada je lift udario u tlo, zarobljeni sugrađanin pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je da dozove komšije u pomoć, ali ga niko nije čuo. Zbog toga je mobilnim telefonom pozvao policajce koji su ga brzo „oslobodili”. Bez vidnih povreda on se popeo u svoj stan, ali zbog traume koju je pretrpeo nije bio raspoložen da razgovara sa novinarima.

Havarisani lift proizvelo je podgoričko preduzeće „Radoje Dakić”, a prema rečima stanara, postrojenje je u zgradu ugrađeno 1976. godine. Radnici „Vojnog stambenog”, preduzeća zaduženog za održavanje zgrade, ubrzo su izašli na teren i kao uzrok nezgode naveli pregorelu diodu koja je uključila i blokirala relej za pokretanje. Žitelji 64 stana ove petnaestospratnice prevoze se svakodnevno još jednim, manjim liftom, ali godinama već nisu sigurni ni u njegovu ispravnost.

– Prošle godine izdvojili smo po 550 dinara za sanaciju „malog” lifta ali on se i dalje kvari, zaglavljuje i samo čekamo kad će da otkaže. Ovaj lift u kom se komšija Mićević vozio još sinoć nije hteo da se otvori. Ne razumem kako je došlo do propadanja jer postrojenja poput ovog imaju tri sistema kočenja: mehanički, električni i inercioni. Motor lifta postavljen je na vrhu okna tako da je kabina pala direktno u rupu. I sa liftovskim tunelom ranije smo imali problema jer seže gotovo do temelja pa se u njemu nakupi voda i moramo da je ispumpavamo – objasnio je komšija Dragan Nešković, inače inženjer.

U „Vojnom stambenom” kažu da je zbog blokade releja lift nastavio da ubrzava nadole, ali je bezbedonosni prekidač na vreme isključio pogon.

– Kabina je usled inercije nastavila da pada, ali se zaustavila na „nasedačima”, odnosno amortizerima koji se postavljaju na najnižoj stanici kako bi predupredili udar u zemlju – rečeno je u izveštaju Milenka Đurkovića, vodećeg servisera ovog preduzeća.

M. Luković

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Leteo liftom od sedmog sprata do podruma

Izvor: Mondo, 09.Jun.2009

Stanar zgrade u ulici Jurija Gagarina 204 propao liftom do podruma i, na svu sreću, prošao bez ozbiljnijih povreda. Do incidenta došlo jer je pregoreo jedan kondenzator

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.