Letovanje u režiji „banderaša”

Izvor: Politika, 06.Avg.2011, 02:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Letovanje u režiji „banderaša”

Iz turističke inspekcije upozoravaju građane da ne putuju sa vodičima bez licence i legitimacije, kao i pojedincima koji ture oglašavaju lepljenjem cedulja na bandere, ulaze zgrada, tarabe...

Od početka maja do kraja jula, turistička inspekcija „upecala” je desetoro domaćih i osmoro stranih turističkih vodiča koji usluge nisu pružali u skladu sa zakonom. To je rezultat postignut u toku 103 kontrole sprovedene terenski – na udarnim mestima gde agencije okupljaju turiste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – kao i po prijavama građana.

Od desetoro na delu uhvaćenih građana Srbije, kaže Brankica Bajat, načelnik inspekcije pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, šestoro nije položilo stručni ispit, a ostalih četvoro nisu imali kod sebe legitimaciju. Protiv svih njih biće podnet zahtev sudiji za prekršaje.

Što se stranih vodiča tiče, ambasadama zemalja iz kojih su došli poslate su protestne note. Pisma su poslata, kako saznajemo, na adrese diplomatskih predstavništava Mađarske, Slovačke, Poljske, Rumunije i Turske.

– U pismima je naznačeno da usluge vodiča u Srbiji moraju da budu poverene samo osobama koje su državljani naše zemlje i imaju prebivalište u njoj, uz položen stručni ispit, legitimaciju i oznaku turističkog vodiča u skladu sa Zakonom o turizmu – kaže Bajat.

Poslovanje nelicenciranih turističkih agencija i vodiča bili su i glavna tema  sastanka Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Beograda. Poslenici iz ove privredne grane posebno su istakli „banderaše” kao opasnost. Reč je o neregistrovanim posrednicima koji organizuju ture najčešće tako što lepe oglase na bandere, ulaze zgrada, tarabe...

Iz inspekcije poručuju da redovno kontrolišu i takve „ilegalce”, ali da još ima građana koji prihvataju njihove ponude.

– Aranžmane ugovaraju mobilnim telefonom, a plaćaju na autobuskim stanicama. Ti građani ne mogu da ostvare nikakvu zaštitu u pogledu realizacije usluge koju su platili, jer u tim slučajevima inspekcija donosi mere koje se odnose na suzbijanje bespravnog rada i kažnjavanje prekršilaca – ističe Bajat.

Sektor turističke inspekcije redovno prima prijave građana, koje mogu da budu i anonimne. Oni koji smatraju da su prevareni mogu da 24 sata pozivom na broj telefona 3139-686 prijave slučaj.

Druga mogućnost je podnošenje pismene predstavke, za koju je formular dostupan na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Obrazac može i da se traži elektronskom poštom na adresituristicka.inspekcija@merr.gov.rs.

D. Bukvić

----------------------------------------------------------

Vrbovanje za rafting

Da je „divlje” turističko tržište živo i u drugim zemljama, ali i da može rezultirati tragičnim ishodom, potvrđuje primer pogibije dvoje stranih državljana prošlog leta u toku raftinga na Tari. U roku od pola sata nastradali su Poljakinja i Mađar. Vlasnici kampova u Foči, registrovanih za organizovanje spusta ovom rekom kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, pretpostavili su da je za prevrtanje čamaca kojima su nastradali plovili, krivi „ilegalci” koji posetioce kupe na Crnogorskom primorju. „Divlji” organizatori vrbuju turiste na moru za rafting Tarom, ali im ne ponude obaveznu opremu za tu avanturu – kacigu, prsluk „samospas”, kostim i espadrile.

objavljeno: 06.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.