Leš ležao dva sata na ulici

Izvor: Blic, 12.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leš ležao dva sata na ulici

Udovica čiji je muž iznenada preminuo na ulici bila je prinuđena da dva sata sedi kraj pokojnika dok su pored leša defilovali lekari Hitne pomoći, policajci i brojni zgranuti prolaznici. Objašnjenje službenih lica bilo je neumoljivo- čekajte na vozilo mrtvozornika, strpljenja, gužva je u saobraćaju.

D.F. (74) preminuo je prekjuče ispred zgrade Gradskih sekretarijata u Ulici 27. marta. Čoveku je pozlilo, izašao je pred zgradu i umro. Lekari Hitne pomoći su konstatovali smrt >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i odvezli se, a leš je dva sata ostao da leži na ulici. Trojica policajaca ostala su uz leš, koji je, u međuvremenu, slikao fotograf mrtvozoračke službe. Otkrivajući beli čaršav kojim je Hitna pomoć pokrila pokojnika i povremeno prevrćući njegovo telo, oni su udovici uporno ponavljali da će „vozilo stići svakog časa".

„Blic" je juče pokušao da utvrdi kakva je procedura i ko je dužan da preveze umrlog na javnom mestu i gde, ali smo upali u komplikovanu mrežu nadležnih institucija, koja je najverovatnije i bila uzrok agonije udovice D.F. Prema verziji koju smo čuli u Hitnoj pomoći i Zdravstvenoj inspekciji, za odnošenje iznenada preminulih na ulici nadležna je mrtvozoračka služba policije. Samo njihovo vozilo sme da dođe i odveze telo u kapelu u Deligradskoj ili u Sudsku medicinu, u slučajevima kada je smrt nastupila pod sumnjivim okolnostima.

Međutim, u policiji nam je nezvanično rečeno da njihov mrtvozornik izlazi na teren samo kada je u pitanju nasilna smrt ili kada pored umrlog nije prisutan niko iz njegove porodice. Oni tvrde da porodica po odlasku lekara Hitne pomoći, koji su proglasili smrt, može da zove bilo koje pogrebno preduzeće ili da čeka policijsko vozilo.

Treća verzija ispričana nam je u JKP „Pogrebne usluge". Po njima, leš sa ulice ne može niko da odveze bez potpisa istražnog sudije. Oni, dakle, ne dolaze na poziv članova porodice preminulog na ulici, ukoliko im se ne pokaže nalog istražnog sudije. Prema njihovim tvrdnjama, na mrtvozornika se i inače čeka tri do četiri sata, bez obzira da li je preminuo u stanu ili na ulici.

Mrtvozoračka služba, koja pripada Domu zdravlja „Palilula", jedina može da konstatuje smrt u stanu i njih svi pozivaju na telefon 3231-423.

Kada se desi smrt u stanu jedini smo merodavni da izdamo potvrdu o smrti. Naš lekar dolazi na lice mesta i ako nema ničeg sumnjivog, kao što su povrede izdaje potvrdu o smrti. Dolazak se ne naplaćuje - rekao je juče za „Blic" dežurni lekar mrtvozorac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.