Izvor: Blic, 08.Nov.2007, 13:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Lepše na papiru, nego u tanjiru
U centralnoj kuhinji Predškolske ustanove "11.april" u Novom Beogradu, devetoro zaposlenih svakog dana spremi oko 4.500 obroka. Oni brinu da hrana koju mališani dobijaju u vrtićima bude ukusna i zdrava, a kuhinja besprekorno čista.
O ishrani dece u državnim vrtićima brine čitav tim stručnjaka. Sve što mališani pojedu prošlo je bar tri kruga raznih kontrola, a dva puta mesečno kvalitet obroka proveravaju i stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Radni dan kuvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pekara počinje u pet sati, a završava se oko 13 časova kompletnom dezinfekcijom kuhinje i upotrebljenog pribora.
- Danas smo spremali med, margarin, hleb i mleko za doručak i kao i uvek sve je bilo spremno do 6.45, kad su gotovi obroci distribuirani u vrtiće. Tad obično napravimo mali odmor, popijemo kafu i doručkujemo, pa ponovo na posao. Ručak mora biti gotov i upakovan najkasnije do 12.30 sati. Najbitnije je da svaki posao završavamo pranjem upotrebljenog pribora. Takođe, u jednom uglu obrađujemo meso, a u drugom povrće - objašnjava nam Snežana Milosavljević - Radošević, nutricionista.
U trenutku kad je novinar "Blica" ušao u jednu od četiri centralne kuhinje u Novom Beogradu, paprikaš se već uveliko krčkao, a pošto je sve blistalo nismo mogli ni da zamislimo da je samo pola sata pre našeg dolaska tu oljušteno oko 400 kilograma krompira.
- Osim o sanitarno higijenskim uslovima, strogo vodimo računa da deca kroz doručak, užinu i ručak u vrtiću dobiju 75 odsto dnevnih potreba vitamina, minerala, proteina... Da je sve zastupljeno u količinama koje su predviđene za mališane tog uzrasta proveravaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje. Oni dolaze nenajavljeno dva puta mesečno i kompletan obrok šalju na bromatološku analizu, gde se proverava da li su zadovoljene sve vrednosti - dodaje Snežana Milosavljević - Radošević.
Kontrola ishrane dece u vrtićima obavlja se u više nivoa. Namirnice se dovoze u centralne kuhinje koje postoje u svakoj od 16 predškolskih ustanova, gde se hrana priprema, a zatim distribuira po vrtićima. Kad namirnice stignu, primaju ih magacioner i nutricionista koji pregledaju da li je rok trajanja vidljiv i ispravan. Ako je sve u redu proveravaju miris, boju, ukus i ambalažu, posle čega sledi merenje i skladištenje. Na kraju, pripremu nadgleda glavna kuvarica. Sirova hrana unosi se na jedna vrata, a termički obrađena iznosi na druga i vodi se računa da ne dođu u dodir.
Iako u privatne vrtiće ide gotovo jednak broj mališana kao i u državne, čini se da o kvalitetu njihove ishrane niko nije obavezan da brine. U državnim vrtićima svaki korak u lancu ishrane dobro je isplaniran, a medijima je dostupno da se u svakom trenutku i sami uvere da su strogi zahtevi Sekretarijata za dečju i socijalnu ispoštovani. Za razliku od njih u preduzeću "Lido" odakle se hrana distribuira u većinu privatnih vrtića, novinarima "Blica" nije dopušteno da provere u kakvim uslovima se pripremaju obroci za mališane. Prema njihovim rečima, o kvalitetu hrane brinu dva prehrambena tehničara i nutricionista koji sastavljaju jelovnik svake druge nedelje.
- Jelovnik koji naši nutricionisti sastave je raznovrstan i energetski izbalansiran. Žitarice koje nudimo su svakog dana različite, kao i meso i povrće. Voće se u jelovniku nalazi svaki dan. Međutim, vlasnici vrtića mogu da iznesu posebne zahteve i tako koriguju jelovnik - kaže Elizabeta Cekić, zamenik direktora firme "Lido" iz Zemuna.
Jelovnik za sredu 7. novembar u PU "11. APRIL"
DORUČAK med, margarin, hleb, mleko
UŽINA pogačice, jogurt
RUČAK krompir paprikaš sa junećim mesom, kupus salata, hleb, kruška
CENA ekonomska cena obroka 95 dinara
PRIPREMLJENO U "LIDU"
DORUČAK danska kifla sa džemom i sok
UŽINA voće
RUČAK čorba, pileći pilav i salata
UŽINA đevrek i jogurt
CENA cena obroka oko 200 dinara