Lep odmor može i bez mora

Izvor: Blic, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lep odmor može i bez mora

Beograđanima koji se ove godine nisu odlučili da odu na letovanje, bilo zbog nedostatka novca, bilo zbog vremena, „Blic" predlaže pet izletišta u okolini Beograda, kako bi se bar za vikend opustili i sklonili od gradske buke i vrelog asfalta.

AVALA

Ova najniža i najsevernija šumadijska planina važi za najlepše beogradsko izletište, na kojem su podignuti brojni spomenici. Na njenom najvišem vrhu nalazi se „Spomenik neznanom junaku" i ostaci starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grada još iz rimskih i vizantijskih vremena. Za sve izletnike interesantan je i nekadašnji simbol ove planine, porušeni Avalski toranj, čija je obnova počela pre godinu dana. Na Avali je 1933. godine podignuta prva planinarska kuća u Srbiji „Mitrovićev dom", a nedaleko od njega i „Čarapićev brest", koji su izgradili beogradski planinari.

Avala je udaljena 15 kilometara od Beograda i do nje se može stići gradskim autobusom sa Banjice linijama 401, 403, 404, 405 i 407, ili iz centra Belog Potoka autobusom 402.

KOVILOVO

Kovilovo važi za porodično izletište. Nalazi se u predivnoj šumi od 100 hektara, na samo 12 kilometara od centra grada. Kroz šumu, bogatu raznim vrstama drveća i ptica, prolazi trim staza, a postoji i atraktivno uređen prostor za piknik. U SC „Kovilovo" izgrađen je veliki broj terena za mali fudbal, košarku, odbojku, tenis, kao i vrhunskih strelišta. Ukoliko odlučite da prenoćite, možete se smestiti u Hotelu „President", u sklopu kojeg su izgrađeni bazeni, fitnes centar, saune, teretana, đakuzi kada, solarijum i igraonice za decu.

Izletište se nalazi pored starog puta za Zrenjanin. Do njega možete doći linijom GSP-a 106, koja polazi sa Omladinskog stadiona.

SURČIN

U ovoj opštini ubrzano se radi na unapređenju i promociji nautičkog turizma. U naselju Progar, na obali reke Save, postavljen je metalni pristan, a od prošlog vikenda posetiocima je na raspolaganju mali brod u koji može da stane oko 30 ljudi i plovi na relaciji Beogradsko pristanište – Surčin – Jakovo.

Beograđani ne bi trebalo da propuste ni opuštanje u Bojčinskoj šumi. Ovde su nekada seljaci čuvali svinje, a na mestu gde su se nalazile njihove kolibe napravljen je čuveni restoran „Bojčinska koleba". Pod slamnatim krovom spremaju se čuvena sremačka jela, a sir, šunku, kobasice, čorbu i gulaš dodatno začinjava muzika tamburaša. Na ribnjaku u Boljevcima zna biti tolika gužva da ribolovci sede jedan do drugog u razmaku manjem od pola metra. Meštani se ponose konjičkim klubom „Stremen" iz Jakova a u blizini ovog sela je i manastir Feneka. Tu je i ergela „Surčin" koja je sa svojih 100 grla najveća na Balkanu.

Od železničke stanice do Surčina vozi autobus 601, a iz Zemuna se može stići linijom 610, koja kreće sa Keja oslobođenja.

SLANKAMEN

Slankamen se nalazi na obroncima Fruške gore, na desnoj obali Dunava. Najstarija naselja u ovom selu pripadaju bronzanom dobu, a podigla su ih keltska plemena. Slankamen je dugo bio pod vlašću Turaka i Austrijanaca, pa se i danas ovde mogu videti obrisi njihove vladavine. Poznat je po voćnjacima, vinogradima, vinu, lepim plažama i ribljim specijalitetima. Ovde postoji izvor čuvene slankamenačke slane vode, čija je temperatura 20 stepeni. Koristi se za kupanje u Centru za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koji uz modernu tehnologiju spada u red vrhunskih ustanova ovog tipa u Srbiji. Crkvu u Starom Slankamenu pre više od pet stotina godina podigao je Vuk Branković, a za vreme turske vladavine podignuta je i čuvena Stara kula.

Slankamen je od Beograda udaljen 48 kilometara. Sa „Lastine" stanice do Slankamena dnevno kreće osam autobusa.

VRDNIK

Banja Vrdnik nalazi se na padinama Fruške gore. Osim otvorenog olimpijskog bazena sa termonalnom vodom i dva zatvorena bazena, finskom saunom, sportskih terena i velike kongresne dvorane, u Vrdniku se ponose i raskošnom prirodom. Ovo mirno mesto je okruženo prelepom šumom u kojoj ima mnoštvo lekovitog bilja, kao i 14 izvora čiste pijaće vode.

U neposrednoj blizini smešteni su brojni kulturno istorijski spomenici, a u samoj Banji nalazi se manastir Ravanica i Vrdnička kula, koja potiče još iz Rimskog doba. Pretpostavlja se da Ravanica potiče iz 15. veka, a čuven je po tome što su u ovaj manastir 1811. godine, na Vidovdan, prenete mošti kneza Lazara. U okruženju Banje Vrdnik nalazi se još 15 fruškogorskih manastira.

Vrdnik je od Beograda udaljen Beograd 80 km, a sa glavne stanice svakodnevno kreće autobus u 14.50 sati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.